2022.08.15., hétfő , Mária

Agrárpiac

2016. április 19. kedd • 13:33

Hegyekben áll a tavalyi alma a hűtőházakban

2015 aszályos év volt, így ősszel a termelők még biztosak voltak benne, hogy - bár a mennyiség meg sem közelíti a 2014-est -, az árak lényegesen jobban alakulnak majd. Ez eleinte így is volt, de félév eltelte után sokan még mindig tele vannak készlettel. A tárolási szezonnak azonban lassan vége. A gazdák nem értik, hogy ha a hipermarketben 200 Ft egy kiló alma, akkor a felvásárlási ár miért 60 Ft, az pedig végképp rejtély, hogy egy sok száz kilométer utaztatott import gyümölcs hogy lehet olcsóbb, mint a hazai.

A 2014-es rekord almatermés után, tavaly kevesebb, 500 ezer tonna alma termett. Ezzel a mennyiséggel mindenki megbékélt, már akinek nem volt nagy a terméskiesése, mert magasabb volt az ipari és az étkezési alma induló ára.

„60-70 százalékos termésünk volt, a minőségre nincs panaszunk, a léalma ára is sokkal magasabb. A termelőink behoztak minden almát, amit tudnak értékesíteni. A hűtőházak tele lesznek” – mondta Görömbei Vilmos, a tiszaberceli Arany Parmen Kft. ügyvezetője.

Arra viszont kevesen gondoltak, hogy az ősszel betárolt alma egy része a hűtőházakban marad, mert a külföldről behozott lengyel almával a kereskedők letörték az árakat. 150 tonna Idared almát nem tudtak eladni Görömbeiék, ami szerinte azért lehet, mert a lengyel almát olyan olcsón tudják adni, hogy a kereskedők is inkább azt szerzik be.

Foto:123RF

Az Európai Unióban az áruk szabad áramlását nem lehet megtiltani, de Görömbei Vilmos szerint, ha a hatósági ellenőrzéseket növelnék, valószínűleg fény derülne jó néhány szabálytalanságra.

15 ezer tonna alma áll a hűtőházakban

Nagy a baj, mert csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében körülbelül 15 ezer tonna eladatlan étkezési alma van a hűtőházakban, a termelők nyomott áron sem tudják értékesíteni a gyümölcsöt.

„Mi termelők már 60-70 forintért is odaadnánk az almát, amin már majdnem 40 forintos tárolási díj is felmerült. Ha nem tudjuk a szezonban eladni, kénytelenek leszünk akár ki is önteni” – mondta, hozzátéve, hogy a nagy áruházakban 250-300 forint körül van az ára, ám a termelők ide nehezen tudnak bejutni.

Az alma ügyében érintett felek kedden egyeztetnek arról, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy piacra találjon a betárolt étkezési alma.

agrotrend.hu/hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.