2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Agrárpiac

2017. július 05. szerda • 14:07

Helyreállt a hízottbaromfi-feldolgozás Orosházán

Jelenleg heti négyszer vágnak és darabolnak, péntekenként pedig csomagolnak a Pannon Fine Food-nál. A madárinfluenza miatt januárban csak heti négyezer állatot dolgoztak fel.

Ismét csaknem teljes kapacitással működik a hízott liba és kacsa feldolgozásával foglalkozó orosházi Pannon Fine Food Kft. - nyilatkozta a cég ügyvezetője. Nyeste Lajos elmondta: május közepe óta hetente 25-30 ezer darab hízott vízi szárnyast vágnak, amely csaknem eléri a 30-32 ezer darabos maximális kapacitást. Ebből körülbelül hatezer darab a liba, a többi kacsa. A madárinfluenza miatt januárban csak heti négyezer állatot dolgoztak fel, februárban heti két napra 8-10 ezer darab víziszárnyas levágása jutott.

A szárnyas tulajdonosaiktól, a Green Divízió Kft.-től, a Mafarm Kft.-től és az Integrál-Hat Kft.-től származik. A szárnyasállomány pótlása folyamatos, ha még 25-30 munkavállalót fel tudnának venni a jelenlegi 190 dolgozó mellé, el tudnák érni a teljes kapacitást – mondta.

fotó:MTI

A szárnyas egy részét, az összes termék értékének körülbelül 20 százalékát a hazai piacon értékesítik, áruházláncoknak és éttermeknek. Itthon főleg a kacsamájat, valamint a combot, far-hátat és a szárnytövet keresik. A fő felvevőpiacuk a kacsa- és libamáj esetén a francia és a belga piac; a libahús esetén Németország.

Nyeste Lajos elmondta, szerencséjükre május elején Kanada elsőként Békés megyével szemben oldotta fel a madárinfluenza miatt elrendelt importkorlátozást. Oda éves szinten körülbelül 60 tonna szárnyast szállítanak, főként kacsacombot. Április végén ismét megnyílt a Hong-Kong-i piac is, amely főként a nagyméretű májat, nyelvet, szárnyat, libalábat igényli, oda is szállítanak egy-két havonta körülbelül 20 tonnát. Ezek a mennyiségek nagyságrendileg azonosak a tavalyi exportmennyiséggel - húzta alá. Kedvező esetben augusztusban a japánok is feloldják a korlátozást, oda éves szinten 160-180 tonna áru, főként kacsamáj és -mell, kisebb volumenben libamáj kerül - közölte az ügyvezető.

Az Európa több országát sújtó madárinfluenza-járvány miatt jelenleg magasak az árak, francia viszonylatban 20-30 százalékkal is nagyobb a tavaly nyári szinthez képest - mondta Nyeste Lajos, aki középhosszú távon a kínálat felfutásával a keresleti árak csökkenésére számít.

A száz százalékban magyar tulajdonú Pannon Fine Food Kft. 2014 októberében hozta létre Orosházán a vágóüzemét. Fő tulajdonosai a Green Divízió Kft., a Mafarm Kft., az Integrál-Hat Kft. és az EFS Europe Food Service Kft., amelyek közül az első három - Nyeste Lajos szavai szerint - a teljes magyar hízott baromfitermelés (körülbelül 5 millió kacsa és 2 millió liba) közel felét adják. A Pannon Fine Food 2015-ben 3,2 milliárd forintos árbevétel mellett 1,8 milliós adózott eredményt ért el. 2016-ban az árbevétel 4,4 milliárd forintra, a nyereség 201 millióra nőtt.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.