2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Agrárpiac

2016. november 14. hétfő • 09:03

Hogan óva int a brexittel kapcsolatos spekulációktól

Az EU mezőgazdasági biztosa Phil Hogan óva intett az elsietett spekulációktól, melyek a brexit tagállamokra, különösen Írországra, az egyetlen Nagy-Britanniával szomszédos országra gyakorolt hatását elemzi.

A nemrégiben Dublinban zajló, a brexit hatásait vizsgáló konferencia alkalmával figyelmeztetett, hogy mindenki, aki azt állítja, hogy ismeri a hatásokat, téved és másokat is megtéveszt. Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének feltételei, és az ezt követő viszonyok még nem tisztázottak. Csak abban lehetünk biztosak, hogy lesznek hatásai, elsősorban Írországra, a közvetlen szomszédjára.

Hogan emlékeztetett arra, hogy Írország az a tagállam, amelyik a legerősebben függ a brit piactól.

2015-ben az adatok szerint Írország volt az Egyesült Királyság második legnagyobb exportőre a teljes brit agrár- és élelmiszerimport 11 százalékával.

Az ír export összesen 45 százaléka irányul az Egyesült Királyságba, a marhahús szállítmányok 53 százaléka, a sajt export 57 százalék, és a kezelt élő állatok 78 százaléka. Másrészt az agrár- és élelmiszerexport 52 százaléka Észak-Írországból, illetve az agrárexport 17 százaléka az Egyesült Királyságból érkezik Írországba.

Hogan a korábbi brit alelnök Nick Clegg kijelentéseire utalt, aki szerint a brexit messzemenően negatív hatással lehet a brit mezőgazdaságra és élelmiszeriparra. A mezőgazdasági biztos hangsúlyozta, hogy a kilépés melletti döntés egy „eddig még soha elő nem forduló” helyzetet teremtett. Ez új kapcsolatot követel Nagy-Britannia és az Európai Unió, valamint Írország és Nagy-Britannia között. Valószínűleg itt lesz a legnagyobb a változás Írország függetlenné válása óta. A font leértékelése már nyomást gyakorol az ír exportra, mondta Hogan. Az áruszállítóknak versenyképesebbekké kell válniuk, hogy tartani tudják Nagy-Britanniában a piaci részesedést, vagy új piacok után kell nézniük, javasolta az ír biztos.  

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.