2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Agrárpiac

2017. szeptember 09. szombat • 08:55

Horvátország várja a magyar mezőgazdasági termékeket

Folyamatosan nő a magyar mezőgazdasági export Horvátországba, a horvát piac a magyar agráráruk egyik legígéretesebb felvevője.

Horvátország a magyar mezőgazdasági termékek egyik legígéretesebb és leggyorsabban növekvő piaca volt az elmúlt években, főleg amióta az ország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek pénteken a horvátországi Bjelováron.

Hazánk egyebek mellett kukoricát exportál Horvátországba - Fotó: Pixabay

A miniszter, aki részt vett az észak-horvátországi bjelovári nemzetközi mezőgazdasági vásáron és kétoldalú megbeszélést folytatott Tomislav Tolusic mezőgazdasági miniszterrel, kifejtette: Magyarország napraforgómagot, takarmányt, tejet és tejtermékeket, sertéshúst, baromfihús, zöldséget, gyümölcsöt, kukoricát, valamint gabonát is szállít Horvátországba.

 

A napraforgó, a tej és a tejtermékek is piacra találnak déli szomszédunknál – Fotó: Pixabay

"Ez év első öt hónapjában 110 millió euró értékben exportáltunk Horvátországba, ami 22 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest" - magyarázta a miniszter, majd hozzátette: 2016-ban a magyar export elérte a 220 millió eurót, az import pedig 87 millió euró volt.

A horvát miniszterrel folytatott megbeszélés kiemelt témája volt az élelmiszerek kettős minőségének problémája - mondta Fazekas Sándor. Horvátország nemrég közzétette a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és Horvátországban forgalmazott termékek összetételét és minőségét vizsgáló kutatási eredményeket, amely szerint a vizsgált termékek több mint felénél találtak különbséget.

A magyar miniszter ezért meghívta horvát kollégáját a szeptember 20-iki Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra (OMÉK), amelynek keretében a visegrádi négyek, valamint más kelet- és közép-európai országok részvételével (Szlovénia, Románia és Bulgária) konferenciát tartanak, amelyen a kettős minőségű élelmiszerekkel és a tisztességtelen piaci magatartással is foglalkoznak.

A tárcavezető hozzátette: a közös agrárpolitika megújítás előtt áll az EU-ban, és ezen a területen is szükséges az együttműködés a két ország között a magyar és a horvát gazdák, valamint a fogyasztók érdekében. Mint mondta: az a cél, hogy a vásárlók egészséges és jó minőségű élelmiszerekhez jussanak, és a közös agrárpolitika forrásait ténylegesen a termelők kapják meg, hogy sikeresebben és méltányos áron tudjanak élelmiszert termelni és előállítani.

Fazekas Sándor a bjelovári mezőgazdasági nemzetközi vásárról elmondta: Magyarország az egyik legnagyobb kiállító és a vásár díszvendége. Magyarország és Horvátország stratégiai partnerei egymásnak - hangsúlyozta.

Több cég, egyéni vállalkozás mutatja be a termékeit: magyar kézműves élelmiszereket, hústermékeket, édességet, mezőgazdasági gépeket. A gyógyfürdők, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a magyar erdészetek és az agrárkutatással foglalkozó cégek is részt vesznek a kiállításon - mondta a miniszter.

agrotrend.hu / MTI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.