2021.10.19., kedd , Nándor

Agrárpiac

2017. november 11. szombat • 17:32

Ígéretesek a magyar-kínai kapcsolatok a mezőgazdaság területén

A kutatás-fejlesztésben való együttműködés elmélyítéséről folytatott megbeszéléseket Fazekas Sándor a hazánkba érkező kínai delegációval.

A tudományos együttműködés fejlesztése, a mezőgazdasági gyakorlatok átvétele mellett a magyarországi településfejlesztés eredményeiről folytatott megbeszélést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Wang Tie, a Kínai Népköztársaság Henan tartomány kormányzó helyettesével Budapesten - számol be a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Az egyik legnépesebb tartomány vezetőivel már nem először tárgyaló Fazekas Sándor a mezőgazdaság több területét érintően is ígéretesnek nevezte a kínai kapcsolatokat. A mintegy 100 millió lakosú Henan tartományból állattenyésztéssel, tejtermeléssel és az élelmiszeripar más területeivel foglalkozó szakemberek érkeztek hazánkba azzal a céllal, hogy a két ország között erősödő kapcsolatok gyakorlati megvalósításáról egyeztessenek.

Az üzletemberekkel kibővült delegáció ellátogatott egy tejfeldolgozó, valamint egy fagyasztott termékeket gyártó üzembe, majd Gödöllőn felkeresték a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot, ahol a kutatás-fejlesztésben való együttműködés elmélyítéséről folytattak megbeszéléseket. A találkozót követően Fazekas Sándor elmondta: Magyarország a hídfő szerepét tölti be a kínai-európai együttműködésben.

Az utóbbi években a magyar külpolitika „Keleti nyitás” stratégiájának eredményeképpen a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok, beleértve az agrárdiplomáciai kapcsolatokat is, ígéretesen fejlődnek.

Ez pedig szerteágazóbb kapcsolódási pontokat teremt a Kínai Népköztársaság és Magyarország között, a legkülönfélébb tudományos, vállalati és intézményi együttműködések formájában.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.