2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpiac

2017. október 09. hétfő • 08:44

Így rendezte át a madárinfluenza a baromfihús piacát

Az uniós trenddel ellentétes piaci mozgások Magyarországon. A szakértők a madárinfluenzával magyarázzák az adatokat.

Több mint 16 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent az év első hét hónapjában a magyar baromfihús exportja, miközben a húsimport 84 százalékkal 42 ezer tonnára bővült - írja a Világgazdaság a Agrárgazdasági Kutató Intézet adataira hivatkozva.

Az év első hét hónapjában 16,6 százalékkal 105 ezer tonnára csökkent Magyarország baromfihúsexportja – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Csirkehúsból 19,8 százalékkal, pulykahúsból 15,7 százalékkal szállítottunk ki kevesebbet. A legtöbb baromfihúst – 22,5 ezer tonnát – Romániába szállítottuk; a következő két legnagyobb mennyiség az Ausztriába irányuló 14,1 ezer tonna, valamint a német piacon értékesített 12,1 ezer tonna.

A baromfihúsimport 84 százalékkal, 42 ezer tonnára bővült január eleje és július vége között a megfigyelt periódusban, amit a szakértők – az exportcsökkenéshez hasonlóan – a madárinfluenzával magyaráznak. A legtöbb baromfihús – 10,7 ezer tonna – Lengyelországból érkezett, míg a német import 6,6 ezer, az osztrák pedig 5,4 ezer tonna volt.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2017 első harmincnyolc hetében 181,77 euró volt az egész csirke mázsájának uniós átlagára, ami 1,5 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakának átlagárához képest. Magyarországon a vágócsirke kilónkénti 246,2 forintos élősúlyos termelői ára ugyanakkor 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

fotó:Pixabay

Eközben nyugtalanító folyamatokra hívta fel Erdős Norbert európai néppárti képviselő figyelmét a Baromfi Termék Tanács, aminek hatására a magyar képviselő írásbeli kérdéseket nyújtott be az Európai Bizottsághoz.

Az Európai Unió és a Dél-amerikai Szabadkereskedelmi Társulás (Mercosur) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a képviselő azokra a nyugtalanító hírekre kérdezett rá, amelyek szerint az EU a tárgyalások részeként nagylelkű vámmentes kvótákat kíván nyújtani a Mercosur számára.

Erdős Norbert szerint

különösen a baromfihúsokra adott uniós ajánlat lehet veszélyes, ezért a vámmentes vámkontingensek nagyságáról, illetve a humánegészségügyi és a piaci kockázatokról vár választ a bizottságtól.

A néppárti képviselő másik kérdése arra vonatkozott, hogy a Dél-afrikai Köztársaság tavaly novemberben magas védővámot vezetett be az EU-ból származó baromfihúsokra. A vám életbe léptetése óta az uniós baromfiszektor heti egymillió eurónyi veszteséget szenved. Kérdésével a képviselő azt kívánja tisztázni,

milyen lépéseket tesz a bizottság, hogy Dél-Afrika visszavonja a vámot.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.