2019.08.24., szombat , Bertalan

Agrárpiac

2018. november 15. csütörtök • 18:25

Importra szorul Kína, a magyar agrárium lehet a megmentő

A ázsiai ország elsősorban a búza, a kukorica és az árpa iránt érdeklődik.

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára - hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten. Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes fogadta a Szövetség alelnökét, Fan Youshant, akit számos üzletember kísért el magyarországi útjára.


Fan Youshan: Kína nyitott a mezőgazdasági együttműködésre - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Farkas Sándor a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy Magyarország a gazdasági növekedés ütemét tekintve az Európai Unió vezető gazdasága, a magyar mezőgazdaság növekedése az uniós országok között az első háromban volt 2010 és 2017 között.

- A világ élelmiszer-termelése kapcsán jelentkező kihívásokra válaszul a magyar mezőgazdaságban kulcskérdés a termelés hatékonyságának növelése,

ennek pedig egyre fontosabb eszközei a digitális technológiák, köztük a precíziós gazdálkodás - fogalmazott a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor kiemelte: világszerte jelentős az érdeklődés a jó minőségű élelmiszerek iránt, a fogyasztói tudatosság növekedésével egyre nagyobb szerepe van a GMO-mentes termékeknek. 

Magyarország Európa egyik legnagyobb vetőmagtermelője, a hazánkban termesztett növények kiváló minőségűek, biztonságosak és GMO-mentesek.

A közép-európai országok közül - az elismerten kiváló állategészségügyi rendszerünknek köszönhetően - ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába (sertés-, liba-, kacsa-, marha-, és nyúlhús, élő ló, tej, valamint búza), ami a hatóságaink közötti kiváló együttműködésnek köszönhető - mondta a miniszterhelyettes.

A kínai piac – annak ellenére, hogy a világ legnagyobb takarmány-előállítója – importra szorul elsősorban búzából, kukoricából és árpából.

Emellett az állati termékekre, és a borra mutatkozik jelentős kereslet. Kína szívesen exportálna tengeri termékeket, de az öntözéses technológia és az agrárdigitalizáció terén is látnak lehetőséget az együttműködésre.

Magyarország idén a sanghaji Kína Nemzetközi Import Kiállítás díszvendégeként önálló agrárpavilonnal is bemutatkozott a kelet-ázsiai országban.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.