2022.12.09., péntek , Natália

Agrárpiac

2016. szeptember 22. csütörtök • 14:56

Indulhat Kínába a magyar tejexport és az élő ló is

Élelmiszerbiztonsági egyetértési nyilatkozatot, valamint a magyar agrártárca kezdeményezésére tejtermékek és élő ló exportjára vonatkozó eljárásrendet írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Csang Csin-zsung, a Kínai Minőségellenőrzési és Karantén Hivatal (AQSIQ) miniszterhelyettese. Az AQSIQ megfelelőnek találta a magyarországi hatósági felügyeleti rendszert.

Fazekas Sándor rámutatott: a magyar-kínai külkereskedelemben jelentős a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a magyar termékek minőségét mutatja, hogy a közép-európai országok közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra kínai exportengedéllyel. A miniszter szerint a 2015-ben Kínába irányult 46 millió euró magyar élelmiszeripari export kifejezetten jó eredmény.

– Számos tényező kedvező együttállása és a szakemberek megfeszített munkája kellett a sikerhez; a magyar külpolitika „Keleti nyitás” politikájának újabb mérföldkövéhez érkezett, hosszú évek tárgyalássorozatát követően három meghatározó nemzetközi mezőgazdasági megállapodást kötöttünk meg kínai partnereinkkel – mondta a földművelésügyi miniszter.

Fotó: Pelsőczy Csaba, FM

Az ünnepélyes ceremónián elhangzott: az AQSIQ megfelelőnek találta a magyarországi hatósági felügyeleti rendszert, s ennek elismeréseként a ma megkötött tejprotokollal megkezdődhet a magyar tejlétesítmények céges akkreditációja, így megindulhat Kínába a tej exportja is.

A megkötött élelmiszerbiztonsági egyetértési nyilatkozat deklarálja a két nemzet hatóságainak eddigi jó munkakapcsolatát. Az élő ló kínai exportja szorosabb szakmai munkakapcsolatot és együttműködést teremt a kínai és a magyar lovas szakemberek között.

Fazekas Sándor kiemelte: hazánk ma már nemcsak kulturális, gasztro-turisztikai célország is. Ezért mára világszerte, így Kínában is egyre többen érdeklődnek a kiváló minőségű alapanyagokból készült, egészséges és GMO-mentes magyar ételek iránt.  A világban ismerik és elismeréssel szólnak a magyar pálinkáról, a tokajiról, más magyar borvidékek borairól, a libamájról, és méltatják ásványvizeinket is; az újabb exportengedélyek újabb távlatokat nyitnak, hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiváló minőségű magyar termékeket és a hungarikumokat a kínai fogyasztók is minél szélesebb körben megismerhessék és megszerethessék.

agrotrend.hu / FM, MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.