2019.08.20., kedd , István

Agrárpiac

2018. november 14. szerda • 14:17

Iránban is otthonra lelhet a magyar szakértelem

A közel-keleti ország egyre inkább érdeklődik a hazai vetőmag és technológiák iránt.

Iráni üzleti delegációval egyeztetett Farkas Sándor agrárminiszter helyettes. Az iráni fél évek óta kiemelt érdeklődést tanúsít nemcsak a hazai nyersanyagok, hanem a hazai szakértelem és technológiai berendezések iránt is, és immár konkretizált, több területre kiterjedő együttműködéseket tervez hazánkkal - olvasható az Agrárminisztérium (AM) közleményében.


Az iráni fél magyar partnerekkel fontolgatja a kukorica- és szójavetőmagok termesztését - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária (AM)

A tavalyi nemzetgazdasági tárcaközi megállapodások után egy nagy létszámú, szakemberekből és meghatározó üzletemberekből álló delegáció látogatott Magyarországra.

Az AM parlamenti államtitkárával egyeztettek a mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről.

Az iráni fél a tárgyalások során hangsúlyozta, hogy a vetőmag-előállítás és az üvegházi termelés terén is számít a több évtizedes tapasztalattal és kiváló szakértelemmel egyaránt rendelkező Magyarország partnerségére. Fontos szempontként merült fel továbbá iráni részről: 

  • a GMO-mentesség,
  • a hazai technológia megismerése és esetleges beszerzése,
  • továbbá a majdani együttműködések agrárkutatás-fejlesztési kapcsolódásainak lehetősége is.

Farkas Sándor miniszterhelyettes biztosította a tárgyalópartnereket, hogy nagyon hasonlóak az elképzeléseink és Magyarország támogatja az iráni projektkezdeményezéseket.

Ezen megállapodásoknak egyfelől azért is jelentősége lehet, mert Irán egy több mint 80 milliós piac,

másfelől azért, mert a közel-keleti ország a későbbiekben a szomszédos, valamint a térségi országokba is exportálni kíván.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.