2023.06.09., péntek , Félix

Agrárpiac

2018. július 18. szerda • 12:36

Japán és az EU kézen fogva áll ki a szabadkereskedelem mellett

A megállapodás fő nyertesei az agrártermelők.

Aláírták az átfogó szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unió és Japán vezetői kedden Tokióban. A felek reményei szerint a megállapodás ellensúlyozza Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikáját.


2013 tavaszán kezdődtek az egyeztetések - fotó: marketwatch.com

Japánban és az EU tagállamaiban csaknem 640 millió ember él, a felek együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot.

Japán az Európai Unió hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az EU.

A megálapodás szélesebbre nyitja a japán piacot az uniós mezőgazdasági export előtt, ahogy számos más ágazatban is bővíti a kiviteli lehetőségeket.

Európa részéről az agrártermelők a megállapodás fő nyertesei, mivel a termékek 85 százaléka juthat majd be vámmentesen a japán piacra, a többi esetében fokozatosan csökkentik a vámokat.

Japán pedig néhány éves átmenet után ugyancsak vámmentesen szállíthat autókat az unióba.

Az aláírási ceremónia után tartott közös sajtótájékoztatón a japán és az európai vezetők egybehangzóan kiálltak a szabadkereskedelem mellett.

- Világos üzenetet küldtünk, hogy kiállunk közösen a protekcionizmus ellen

- fogalmazott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli bizottság vezetője azt hangoztatta, hogy az együttműködés erősebbé teszi és jobb helyzetbe hozza a feleket.

Abe Sindzó, japán miniszterelnök szintén azt hangsúlyozta, a megállapodás aláírásával kinyilvánították Japán és az Európai Unió rendíthetetlen politikai akaratát, hogy a szabadkereskedelem zászlóvivőiként lépjenek fel és ebbe az irányba tereljék a világot.

A Japánnal kötött egyezményt az év végén terjesztik az Európai Parlament elé ratifikálásra.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.