2019.06.18., kedd , Arnold,Levente

Agrárpiac

2016. június 17. péntek • 14:02

Javában zajlanak országszerte és határon túl is a kalászos fajtabemutatók

Minőségi termés csak minőségi fajták, minőségi vetőmagjának használatával állítható elő. A piacon való versenyképességet az integráció biztosítja. Fokozottan szükség van a kutatóintézetek és a gazdák összefogására, bizalmi alapú együttműködésére, szövetségére. A martonvásári nemesítési programból folyamatosan újabb és újabb fajták születnek.

Idén is nagy érdeklődés övezte a martonvásári országos kalászos szakmai nappal egybekötött fajtabemutatót. A rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete (MTA ATK MGI) és a szervezet által kifejlesztett nemesített fajták kizárólagos forgalmazója az Elitmag Kft. tartotta.

Fotó: Vécsy Attila

Szépe Ferenc Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője előadást tartott a hazai növénytermesztési aktuális kérdéseiről. Beszédében hangsúlyozta: Stratégiai kérdés, hogy az ország saját maga legyen képes olyan fajták előállítására, melyek gazdasági, környezeti, élelmiszerbiztonsági célok megvalósulását segítik elő. Az elkövetkező évek egyik kiemelt feladata: hogyan lehet a hazai nemesítést újra versenyképesség tenni? Ehhez fokozottan szükség van a kutatóintézetek és a gazdák összefogására, bizalmi alapú együttműködésére, szövetségére.

Fotó: Vécsy Attila

A fémzárolt vetőmagra vonatkozóan a szaktárca képviselője elmondta: a minőségi termés csak minőségi fajták, minőségi vetőmagjának használatával állítható elő. A támogatásoknak köszönhetően növekedésnek indult a fémzárolt vetőmagok használata. Ez a változás a hazai nemesítés jövője szempontjából is kiemelt fontosságú, hiszen a forgalomban lévő fajták értékesítéséből származó bevételek teremtik meg a finanszírozási hátterét az új fajták kifejlesztésének is. Tény, hogy más piacokhoz hasonlóan a gabonapiac is nyitottá vált: nem a helyi, hanem a globális kereslet és kínálat határozza meg az árakat. A világpiac irányadó árait a hazai gabonatermesztés mennyiségi oldalról nem képes érdemben befolyásolni. Ha a kereskedelmi nyitottságból fakadó kitettségünknek ellensúlyt akarunk, akkor minőségi oldalról kell olyan hosszú távú pályát megfogalmaznunk, mely biztos és kiszámítható megélhetést ígér, ahol a bevétel nem a spekulatív módon manipulált árak függvénye. A történelmi gyökerek, a magyar gabonák még mindig élő nemzetközi hírneve olyan lehetőség, melyre a jelenben is támaszkodni tudunk.

Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke eladásában kiemelte: a piacon való versenyképességet az integráció biztosítja.

A MTA ATK MGI képviselője Vida Gyula tájékoztatójában a nemesített fajták jellegzetességeit emelte ki: az újabb fajták többsége kiváló ellenállósággal rendelkezik a sárgarozsdával szemben: az Mv Nádor, az Mv Pántlika, az Mv Ménrót, az Mv Nemere, Mv Mente és az Mv Ispán.

Fotó: Vécsy Attila

Folyamatosan újabb és újabb fajták születnek a martonvásári nemesítési programból. Az elmúlt 3 év fajtái: Mv Nemere és Mv Krajcár (2013.), Mv Ménrót, Mv Kepe és az Mv Bojtár (2014), az Mv Ispán, a korai fajta Mv Ikva és a minőségi fajta az Mv Mente (2015.) Ez utóbbira felfigyeltek már külföldön is, így megkezdődik a termesztése Franciaországban is.

Fotó: Vécsy Attila

Jelenleg a legelterjedtebb martonvásári fajták az Mv Nádor, a Mv Kolo, a Mv Lucilla a Mv Kolompos a Mv Karéj és a Mv Marsall.

A martonvásári fajták általános jellemzője a nagy termőképesség és a kiváló minőség. A nemesítési programban hangsúlyos az őszi búza, de a portfólióban megtalálható az alakor, tönköly, a tönke, a rozs, a tritikálé, a zab és az árpa is.

Fotó: Vécsy Attila

A szakmai napon szóba került, hogy a búzatermesztés a fiatal generáción is múlik: elengedhetetlen, hogy a tapasztalt, 30-40 éves gyakorlattal rendelkező agrármérnököktől tanuljanak a jövő agrárszakemberei.

A rendezvényen Balázs Ervin főigazgató az agrárágazatban végzett tevékenységéért elismerést nyújtott át Dr. Réti László agrármérnök részére.

agrotrend.hu 

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.