2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Agrárpiac

2017. január 03. kedd • 14:14

Jobb időkre várnak az állattartók és a szőlészek Veszprém megyében

Mezőgazdasági szempontból kifejezetten jó év volt az idei Veszprém megyében, kukoricából és repcéből rekord termést takaríthattak be a gazdák. Az állattartók viszont továbbra is súlyos gondokkal küzdenek.

Mezőgazdasági szempontból kifejezetten jó év volt az idei. A hozamok szempontjából pedig különleges is, hiszen ritkán jön össze az, hogy a kalászos gabonák és a kapásnövények egyaránt nagyon jó termést produkálnak - foglalta össze az idei tapasztalatokat Radovits Tibor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém Megyei Igazgatóságának elnöke hozzátette, a megyében kukoricából és repcéből rekord termést takaríthattak be a gazdák. Ugyanakkor az árak viszont alacsonyabbak a vártnál.

Az állattenyésztésben a tejtermelők, illetve a sertéstartók továbbra is nagyon komoly gondokat élnek át - jelezte az elnök. Az uniós tejkvóta megszüntetése, illetve az orosz embargó miatt komoly feleslegek alakultak ki, ami lenyomta az árakat. Ennek a legnagyobb vesztesei a tejtermelők és a sertéstartók. Radovits Tibor elmondta, hogy az állatlétszámok tekintetében, szarvasmarha és sertés esetében javult a helyzet. A juhágazat továbbra is válságban van, pedig a megye kiváló adottságú ehhez, ennek ellenére az állatlétszám évek óta csökken.

A kertészet és a szőlő-bor ágazat ellentmondásos évet zárt, soha nem látott mértékű fagykárok és jégkárok pusztítottak idén Veszprém megyében. Jó hír a gazdáknak: kamarai közreműködéssel országosan kiépül a jégeső elhárító rendszer. Ennek előkészületei megtörténtek, 2017-ben megvalósulhat, és 2018-tól megkezdheti a működését.

Az elnök közölte, a jövő évi kenyér megalapozott, az őszi gabona bekerült a földbe. Az őszi vetések állapota jónak mondható. Várják a havat. A mezőgazdaságnak az a jó, ha nem száraz tél van, hanem hó fedi a határt, amely megvédi a földet hideg, kemény időjárástól.

Radovits Tibor beszélt arról is, hogy a megye mezőgazdasági termelőiben nagyon sok pályázati és fejlesztési igény fogalmazódott, amihez az agrárkamara – információkkal, falugazdász hálózattal, fórumokkal, pályázati tanácsadásokkal – sokat segített. Komoly fejlesztések előtt áll az agrárágazat.

A megyei kamarának 2016-ban négy kiemelt rendezvénye is volt, amelyekre különösen büszkék. A Pápai Agrárexpó központi segítséggel valósult meg. A veszprémi Bakony Expo három éve alatt oda jutottak, hogy 12 ezer fizető belépőjük volt. Egyre színvonalasabb a megyei borverseny, országosan is figyelnek rá. A Magyarok Kenyere országos programhoz is csatlakoztak.

Az év jelentős feladata volt az őstermelői igazolványok cseréje. A megyében 16500 igazolványt kell kicserélniük az év utolsó napjáig. A munkát zökkenőmentesen végezték. Megjegyezte, a kamara feladata a szolgáltatási színvonal növelése, éppen ezért a NAK beindította a szolgáltatási központok kialakítása projektjét. Az ország első ilyen központját Hajdúböszörményben adták át, Sárváron lesz a következő. A tapasztalatok mentén tervezik az országos hálózat létrehozását.

Kijelentette, tovább kell fokozni a mezőgazdaság szakmai színvonalát. A felhasznált anyagok (műtrágyák, növényvédő szerek, vetőmagvak) gépek, technológiák terén rohamos a fejlődés. Sokan végeznek mezőgazdasági tevékenységet kellő szakmai végzettség nélkül. Az ő szemléletformálásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelés versenyképessége, intenzitása folytatódjon, a szakmai színvonal emelkedjen. Nagy tartalékok vannak a mezőgazdaságban, a produktumot legalább 50 százalékkal lehetne növelni. A szemléletformálásban komoly szerep hárul a kamarára. Ilyen mértékű adminisztráció mellett a termelő nem tud azzal foglalkozni, amivel egyébként kellene. Az adminisztrációs terheket jelentősen és drasztikusan kellene csökkenteni, fogalmazta meg elvárásait. 

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.