2019.08.18., vasárnap , Ilona

Agrárpiac

2018. április 20. péntek • 08:23

Jobb minőségű bioélelmiszerek kerülnek majd piacra

Csak magas minőségű bioélelmiszereket lehet majd piacra dobni az EU-ban a Parlament által elfogadott szabályok nyomán. Egyre több fogyasztó választ ökológiai gazdálkodásból származó termékeket, ma már nem csak egy szűk réteget szolgál ki a bioélelmiszerek piaca. 

Az uniós bioélelmiszerek piaca folyamatosan bővül, jelenleg évi 30,7 milliárd euró forgalmat bonyolít. Bár az elmúlt években nőtt Európában az ökológiai termőföldek aránya, még így is mindössze 7%-át teszik ki az összes mezőgazdasági területnek. Magyarországon még ennél is kevesebb, a termőföldek mindössze 3,5%-a rendelkezik ökológiai minősítéssel.

Emiatt az EU kénytelen importtal kielégíteni az egyre növekvő vásárlói igényt.

Az iparágban végbement változások miatt szükségessé vált a meglévő szabályozás felülvizsgálata. 

A bioélelmiszerek és címkézésük új rendszerével kapcsolatos, az EP és a tagállamok közötti tavaly júniusban létrejött megállapodást szentesítette tegnap 466 szavazattal 124 ellenében 50 tartózkodás mellett a Parlament.

A megállapodás fő eredményei:

Magas minőség

  • Szigorú ellenőrzések - az EP-nek köszönhetően a termelési lánc minden pontját évente legalább egyszer ellenőrizni kell.
  • Az import árunak mindenben meg kell felelnie az EU-s szabványoknak.

A termelés növelése

  • Vegyes gazdaságok az átállás támogatására - lehetséges lesz egyszerre hagyományos és biotermékeket előállítani, ha jól elkülönítik a kettőt egymástól.
  • A kistermelőknek lehetősége nyílik arra, hogy pénzt és időt kímélve csoportos tanúsítványt szerezzenek.

A szennyezés elkerülése

  • A termelőknek, ha nem akarják elveszíteni a bio minősítést, új megelőző intézkedések révén kell gondoskodnia arról, hogy áruikba ne kerüljön kémiai növényvédőszer vagy műtrágya.

fotó:Pixabay

Az új jogszabály világosabb és stabilabb szabályokat kínál a fogyasztók és termelők számára, javítja az élelmiszerek minőségét és megerősíti a bioélelmiszerek piacát

- mondta  Martin Häusling (Zöldek, Németország) jelentéstevő.

Következő lépések

Az április 19-én elfogadott szöveget a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt 2021. január elsején életbe lép. 

A rendelet életbe lépése után négy évvel a Bizottság megvizsgálja, mennyire hatékony a szennyezés elleni védelem és szükség szerint módosít a jogszabályon.

agrotrend.hu / Európai Parlament

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.