2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Agrárpiac

2018. október 30. kedd • 09:55

Kényszer-piackeresésben az amerikai gazdák

Meglett az eredménye az USA kereskedelmi háborújának.

Az Egyesült Államok kereskedelmi háborújának messzemenő hatásait már érzi az amerikai mezőgazdaság. Hacsak KÍnával vívott harcát nézzük, akkor olyan termékek is célkeresztbe kerültek, mint például a bőráruk, bor, whisky vagy éppen a füstölt és sózott marhahús. Jelenleg több mint 6 ezer termékre róttak ki vámot - olvasható a Successfull Farming oldalán.


Új piacokat kell keresni, amelyek pótolni tudják a veszteséget - fotó: Pixabay

A Bloomberg News szerint tavaly a kínai mezőgazdaságnak az USA-ból érkező importja 24,1 milliárd dollár értékkel bírt, amelynek 19%-a mezőgazdasági import volt. A sertés exportja Kínába megközelítőleg 13%-a volt az államokban tenyésztett állatoknak.

Ezekre 62%-os vámot róttak ki az ázsiaiak.

Az USA szójababpiacának helyzete valamennyire megoldódott, hiszen más országokba - mint például az EU országaiba is -  sikerült megnövelni az exportot. Kína egyébként a legnagyobb szójababimportőr és az USA legnagyobb vevője is az ázsiai ország volt, ahová tavaly 14 milliárd dollár értékben importáltak az államokból.

Az amerikai szénatermelők szintén megérezték a két ország nézeteltérésének hatásait, hiszen a korábbi 8%-os vámhoz most 25%-ot adtak hozzá.

Míg egyes területeknek csak a kivitel során kell szembesülni a magas vámokkal, másokat a behozatalnál is terhelik.

- Nagyon zavaros helyzet alakult ki - nyilatkozta Chase Adams, az Amerikai Juh Iparág (American Sheep Industry) egyik vezetője. Az amerikai gyapjú 61%-át kínai textilüzemekbe exportálják, akiknek a terméke visszakerül az amerikai vevőkhöz. Így nem elég, hogy megemelték a gyapjú vámját, mindez a viszakerülő textiltermékeket is érinti.

A hangsúlyt tehát arra akarják fekteni a gazdák, hogy új piacokat találjanak, amelyek kiegyenlítik a veszteséget.

Adams szerint még ha alacsonyabb árakon adják el a termékeket, akkor is a veszteség felét meg tudnák menteni.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.