2022.06.30., csütörtök , Pál

Agrárpiac

2016. április 22. péntek • 11:20

Keresi a megoldást az almapiac problémáira a kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egyeztetést folytatott a Földművelésügyi Minisztériummal és több élelmiszer-kereskedelmi vállalattal az almapiacon tapasztalható értékesítései problémák megoldási lehetőségeiről. Kezdeti lépésként a Kamara a készletek felmérésével, a kereskedelmi láncok pedig fogyasztásösztönző programokkal segítenék a kedvezőtlen helyzet rendezését.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők az elmúlt hetekben súlyos piaci nehézségekről tájékoztatták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Ennek fő kiváltó okát az orosz embargóban látják.

A Kamara ezért egyeztetésre hívta a Földművelésügyi Minisztérium és az élelmiszer-kereskedelmi láncok képviselőit, hogy közösen tegyenek javaslatot a kedvezőtlen piaci helyzet megoldására. A megbeszélésen a Kamara vállalta, hogy pontos felmérést készít a tárolókban lévő jó minőségű étkezési alma mennyiségéről, és arról tájékoztatja a kereskedelmi láncokat. Az áruházláncok pedig nyitottságot mutattak arra, hogy a közeljövőben – a hazai és uniós versenyszabályok maradéktalan betartása mellett – fogyasztást ösztönző marketing programokkal segítsék az almapiacon tapasztalható nehézségek megoldását.

Továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célul tűzte ki, hogy rendszeresen felhívja az ágazat szereplőinek figyelmét az etikus kereskedelmi magatartásra. Emellett tájékoztatja a termelőket a minőségi áru feltételeiről, hogy a termények még inkább megfeleljenek a fogyasztók által támasztott követelményeknek.

A Kamara tervei szerint a jövőben rendszeresek lennének az ilyen jellegű egyeztetések, így a fogyasztói igények alakulásáról adott tájékoztatás alapján a magyar termelők hatékonyabban fel tudnának készülni a piaci kihívásokra. 

agrotrend.hu / nak

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.