2022.10.02., vasárnap , Petra

Agrárpiac

2016. május 19. csütörtök • 12:00

Késik a dinnyeszezon

A hideg május miatt késhet a szezonnyitó a hazai dinnyeföldeken. A napok óta tapasztalható hűvös és csapadékos időjárás egyetlen növénynek sem tesz jót, a sok eső miatt pedig a szabadföldi eper nagy része is tönkrement.

Nem tesz jót a növényeknek a szokatlanul hideg májusi idő, a paprikafélék, a dinnye és a csemegekukorica hajtásai is fáznak a földeken. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruit­Veb) elnöke a Magyar Időknek elmondta: a hétfőre virradóra megjelent fagy hatásait egyelőre nem látják pontosan, az azonban biztos, hogy nem országos jelenségről van szó.

Ám fagy nélkül is megsínylik a szokatlanul hűvös időt a növények, a szántóföldeken termelt zöldségek fejlődését alaposan hátráltatja a hideg. A legnagyobb baj – mutatott rá Ledó Ferenc –, hogy a talaj hőmérséklete is alacsony, amit az eső még tovább hűt, emiatt a palánták nem tudják felvenni a szükséges tápanyagot. A fejletlen gyökérzet pedig később a virágzásra, illetve a várható termés mennyiségére és minőségére is negatív hatással lesz. – Elképzelhető, hogy lesznek olyan növények, amelyek gyökérzete elhal, míg a többség a jó idő megérkeztével néhány napon belül új erőre kaphat – mondta a szakember.

Előreláthatóan nem lesz hiány a hazai terményből

Görögdinnyét az idén a tavalyihoz képest közel tíz százalékkal nagyobb területen ültettek a gazdálkodók, így a 2015-ös 5050 hektár helyett az idén 5550 hektárról takaríthatják be a méz­édes húsáról ismert zöldséget. A sárgadinnye termőterülete is növekedett, hozzávetőlegesen 545 hektáron foglalkoznak sárgadinnyével a termelők. Bár a dinnyeszezonig még sok idő van, a hideg miatt vélhetően később kerülhet magyar dinnye a piacra – jegyezte meg Ledó.

A gyümölcsösökben vélhetően már nem tett nagy kárt az enyhe fagy, a pontos jelentések a napokban várhatók az egyes területekről. Ugyanakkor szinte biztos, hogy a szabadföldi eper nagy részét elvitte a sok eső, annak ellenére, hogy a gazdálkodók próbáltak védekezni a csapadék ellen. Mivel a hazánkban termesztett szamóca kétharmadát ma már fólia alatt nevelik, így mennyiségében és minőségé­ben is van elegendő eper a piacon. A hideg idő miatt elképzelhető, hogy a megszokottnál tovább tart majd a fóliás eper szezonja, ami az árakra is hatással lehet.

agrotrend.hu/magyaridok

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.