2022.12.09., péntek , Natália

Agrárpiac

2019. február 14. csütörtök • 16:03

Kéz a kézben az uniós támogatások csökkentése ellen

Magyarország és Szlovákia azonos állásponton van a Közös Agrárpolitikát illetően, hiszen mindkét országnak érdeke, hogy a mezőgazdasági támogatások kapcsán negatív változtatások ne szülessenek.

- A Visegrádi Négyek együttműködése keretében is intenzív közös munka zajlik és számtalan kérdésben az európai uniós fórumokon is együtt lép fel a két ország a mezőgazdasági termelők érdekeinek védelmében - olvashatók Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szavai a tárca közleményében.


Feldman Zsolt: Az agrárkapcsolatok fontossága és szerepe túlmutat a kétoldalú kapcsolatokon - fotó: MTI

A huszadik éve megrendezett Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Tárcaközi Munkacsoport-ülésen a szakértők egyeztettek a két állam mezőgazdasági szektorait érintő közös kérdésekről.

A tárgyaló felek megállapodtak a magyar és szlovák

  • növényvédelmi szakterület közötti fokozott információ- és tapasztalatcseréről,
  • az EU-s rendeletek alkalmazásáról,
  • valamint csere ellenőrzések végrehajtásáról.

A határmenti kereskedelmet illetően a két fél megegyezett abban, hogy megvizsgálják a határmenti területeken élő helyi termelők országhatárokon átnyúló értékesítését segítő lehetőségekeit.

Ezen kívül megállapodás született arról, hogy az EU közös agrárpolitikájáról zajló tárgyalásokon a két ország szakemberei támogatják egymást.

Mindkét ország érdeke, hogy a támogatások összege ne csökkenjen.

Az afrikai sertéspestis kapcsán a felek hangsúlyozták a kölcsönös párbeszéd fontosságát, valamint az információcserét a leghatékonyabb védekezési lehetőségekről és intézkedésekről.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.