2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Agrárpiac

2018. november 28. szerda • 16:09

Kiemelkedően fejlődik a hazai mezőgazdaság

Magyarország mezőgazdaságának termelékenysége európai uniós összevetésben is kiemelkedően fejlődött az elmúlt 8 év során.

A kormányzat célja, hogy lehetőségeihez mérten a jövőben is mindent megtegyen az ágazat eredményességéért - mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Siófokon szerdán.


Feldman Zsolt: kiemelkedően fejlődött az agrárium 2010 óta - fotó: MTI

Feldman Zsolt a Portfolio Agrárszektor Konferenciáján tartott, a mezőgazdaság helyzetét értékelő nyitó előadásában rámutatott: a magyar agrárium kibocsátása

 • folyó áron az első,
 • változatlan áron a harmadik

legnagyobb volt az Európai Unióban 2010-2017 között,

az egy hektárra jutó változatlan áron számított bruttó hozzáadott érték 48%-kal nőtt 7 év alatt, ami a negyedik legmagasabb a közösség országai között.

Szólt arról, hogy 2018 első fél évében 215 ezren dolgoztak főállásban az agráriumban, ahol a nettó keresetek egy év alatt átlagosan 12%-kal emelkedtek, a vállalkozások pedig a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 300 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg.

Hozzátette, 2018 harmadik negyedévére 625 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgazdaság hitelállománya.

 - Nincs ugyanakkor sem okunk, sem időnk hátradőlni, a verseny rendkívül erőssé vált az elmúlt két évtizedben - jegyezte meg. Véleménye szerint: Magyarország nemzetközileg versenyképes

 • az olajos növények,
 • egyes ipari zöldségnövények,
 • a baromfi,
 • a vetőmag,
 • a tej,
 • a méz piacán,

de sok más területről csak azt lehet elmondani, hogy "minden lehetőség megvan a sikerre".

 - A kormányzat ott tud aktívabban segíteni, ahol látja az összefogást, a tenni akarást

- mondta.

Hangsúlyozta: a kormány támogató gazdasági környezetet kínál a mezőgazdaság szereplőinek, ez magában foglalja

 • a stabil finanszírozási környezetet,
 • a gazdák támogatási,
 • hitelezési vagy kockázatkezelési eszközrendszerekkel történő segítését is.

Kiemelte, a Magyar Államkincstár közvetlen támogatás címen eddig 148 ezer gazdálkodónak 121 milliárd forint előleget fizetett ki, év végéig 230 milliárd forint előleg és részfizetés teljesítését tervezi. Hozzáfűzte:

jövőre indul a zöldítési, és folytatódik a terméshez kötött támogatások folyósítása.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a vidékfejlesztési program 1300 milliárd forintos keretösszegének 99%-át már lekötötték, 175 ezer kérelem kapott támogatást, 320 milliárd forintot már kifizettek a nyerteseknek. Rámutatott, hogy mintegy 650 milliárd forint pályázati forrást több év alatt folyósítanak, az ebből megvalósuló fejlesztések idén és jövőre érezhető, látványos előrelépést eredményeznek az agráriumban.

Az államtitkár a versenyképesség érdekében hozott intézkedésekről szólva elmondta, hogy a kormányzat 2014 óta nagyobb gondot fordít

 • az élelmiszerfeldolgozás támogatására,
 • a stabil piaci együttműködési környezet kialakításáért pedig a ciklus végéig el kívánja érni a szerződéses rendszerek fejlesztését,
 • a termelő-felvásárló viszonyok rendezését,
 • valamint hozzálát az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásának.

- Utóbbi 1 millió ingatlant, 2,5 millió hektárt, 4 millió tulajdonost érint, az agrártárca komplett törvénycsomagot készít elő, hogy 2022-ig ebben érdemi előrelépés legyen - mondta. Feldman Zsolt közölte:

a versenyképességet és a hatékonyságot az öntözésfejlesztés is növeli.

Áttörésnek nevezte, hogy az állami fő műveket illetően évi 17 milliárd forint, 2030-g összesen 170 milliárd forint fejlesztési forrásról döntött a kormány, amely a napokban egy, a vízkínálat és keresletről szóló javaslatcsomagot is tárgyalni fog. Hozzátette, jövőre elkészül a beruházások adminisztratív akadályait elhárító törvénycsomag. Az államtitkár előadásából az is kiderült, hogy

a kormány hamarosan elfogadhatja a digitális agrárstratégiát, amely segíti a mezőgazdaság digitális átállásá.

Fontosnak nevezte, az agrárium presztizsének növelését annak érdekében, hogy több fiatal akarjon a mezőgazdasági szakembernek tanulni, majd az ágazatban elhelyezkedni.

A szervezők tájékoztatása szerint a 2 napos Agrárszektor Konferencián mintegy 1000 agrárszakember vesz részt, akik több szekcióban hallhatnak előadásokat és beszélhetnek az ágazat aktuális témáról, kihívásairól.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.