2021.10.20., szerda , Vendel

Agrárpiac

2017. január 13. péntek • 08:45

Kifogyott a lendület, a tényleges kereskedés csökkenő árakat hozott

Az új év első napjainak kedvező áralakulása megtört a héten és a megélénkült üzletmenet visszarendezte a hangulatot – nem volt hosszú életű az áremelkedés.

A háttérben a nagyobb volumenű kereslet hiánya áll, Algéria egy héttel ezelőtti vétele óta nagyobb tender nem jelentkezett. A piaci résztvevők a januári becslésre várnak, az érdeklődés hiánya általában árcsökkenéssel jár.

A tengerentúli és az európai időjárási tényezők sem hoztak újdonságot, a mostani hideghullám miatt a kereskedők és termelők különösebben még nem aggódnak. Amint azt itthon is tapasztalhatjuk, a nagy hideg nem tart túl sokáig és ez a növényzetben nem okoz komoly károsodást. A búza állja a telet és ahol a hideg várhatóan tartóssá válik, ott elegendő a hótakaró – mondják az ukrajnai területeket ismerő elemzők. A jelentések alapján a talajok hőmérséklete itthon sem nem csökkent -5/-7 fok alá és ez még nem károsítja az őszi vetéseket.

A fizikai piaci árakon is érzékelhető volt, hogy nincs nagy mozgás, a jegyzések a Fekete-tenger környéki ajánlatoknál változatlanok, gyakorlatilag a 180-185 USD/to szint körül állnak, immár hetek óta. Ebből visszaszámolva a hazai malmibúza-árak továbbra is 42 500-43 000 Ft/to körüli szinteken kellenek, hogy legyenek FOB Dunai kikötő paritáson, de ezen az árszinten érdemi eladási ajánlat nem volt az elmúlt napokban. Azt láthatjuk, hogy az eladói ajánlatok ennél legalább 2 500-3 000 Ft/to-val magasabban vannak, mert vannak érdeklődések, de ez nem jelenthet szerintem érdemi és nagy érdeklődést export-értékesítésekre.

A belföldi piac is nagyjából telített a közeli határidőkre, az igények nem nagyobbak néhány száz tonnánál. Az eddigi lehetőségeket a végfelhasználók ki kellett, hogy használják, olyan év van mögöttünk, amikor szinte bármilyen minőséget lehetett reális áron vásárolni és ezzel a többség élt is, még ha a szállítások nem is mindenütt fejeződtek be.

Az árak heti mozgását mutató diagramm is jelzi, hogy

bizonytalan a helyzet.

A barchart.com alapján közölt grafikonon, amely a márciusi szállítási határidőre szóló párizsi jegyzéseket mutatja tavaly október eleje óta, az is kitűnik, hogy az árak a stabilizáció irányába mozdultak és a csökkenés mind a búzánál, mind a kukoricánál a mostani 170 EUR/to szint közeléből a 165 EUR/to közelébe, sőt esetleg az alá is csökkenhetnek.    

A közeli napokban lehetnek fontos, új információk, amelyek megmozgathatják a jegyzéseket, de nagy valószínűséggel ezek nem a gabonafélék, hanem inkább az olajosmagvak területéről érkezhetnek. A biodízel- és az etanol-felhasználás alakulása nagyban fogja befolyásolni az alapanyag árszintjét, a jelenlegi helyzetben meghatározó a kőolaj árának és a devizapiacok, főként az amerikai dollár árfolyamának alakulása.

A következő napok hozhatnak új irányzatokat, nem kizárt, hogy a politika bele fog szólni a terménypiacok árainak alakulásába is, de egyelőre a terménypiaci kereslet-kínálatban a termelési többlet a meghatározó és ez nem kedvez a spekulációnak. A végfelhasználók és a termelők, akik a lánc két végén állnak, egyelőre egyformán kitartanak és védik a saját érdeküket. A termelők vannak a nehezebb helyzetben, mert előbb vagy utóbb, de értékesíteniük kell tavalyi terményeiket, hiszen alig néhány hét és jön a déli félteke termése. Ne feledjük, Ausztrália nyugati részén, Argentinában és Brazíliában is jó eredményeket várnak és ez az egész 2017-es évre erőteljes nyomást gyakorolhat.

agrotrend.hu / BG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.