2021.12.06., hétfő , Miklós

Agrárpiac

2019. február 24. vasárnap • 10:02

Kína 10 millió tonnányi szójababot vásárolna az USA-tól

Donald Trump újabb találkozóra készül a kínai elnökkel, meghosszabbították az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat.

Donald Trump amerikai elnök pénteken közölte: újabb találkozóra készül Hszi Csin-ping kínai államfővel. Közben meghosszabbították az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóját. 


Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Liu He miniszterelnök-helyettest - fotó: Twitter

Donald Trump kifejezetten optimistának mondta magát pénteken az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások jövőjét illetően, miután a - két nap óta tartó tárgyalásokat követően - a felek abban állapodtak meg, hogy vasárnapig meghosszabbítják a tárgyalások újabb fordulóját. Az amerikai küldöttséget Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója, a kínai delegációt pedig Liu He kínai miniszterelnök-helyettes vezeti.

Trump nyilatkozata szerint elképzelhetőnek tartja, hogy a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások lezárásának március 1-jére kitűzött határidejét kitolják.

Megjegyezte, hogy a mostani tárgyalási forduló meghosszabbítása a kínai fél döntése volt.

- Végül is a fő döntéseket, de a kisebb döntéseket is, Hszi elnök és én hozzuk majd meg - mondta. Hozzáfűzte, hogy valószínűleg márciusban találkozik a kínai elnökkel. Liu He, egyetértett az amerikai elnökkel abban, hogy "mindkét fél igazi megállapodást" akar kötni.

- Kínai részről minden lehetőt el fogunk követni, hogy a megállapodás megszülessen

- szögezte le. Donald Trump közölte, hogy megállapodás született a kínai valuta ügyében, de részletekkel nem szolgált. Tudnivaló: az Egyesült Államok régóta azt kifogásolja, hogy Peking mesterségesen alacsonyan tartja valutája értékét. 

Az amerikai elnök megpendítette, hogy Washington esetleg "könnyítene" a Huawei kínai informatikai óriáscéget érő kritikáján, de azt azért leszögezte, hogy a kereskedelmi tárgyalásokon erről nem esett szó. 

Az Ovális Irodában tartott tájékoztató után Sonny Perdue, az amerikai agrártárca vezetője Twitteren közölte, hogy a tárgyalásokon Kína kötelezettséget vállalt amerikai mezőgazdasági termékek még nagyobb arányú vásárlására. Perdue konkrétan 10 millió tonnányi szójabab vásárlását említette meg.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.