2020.10.30., péntek , Alfonz

Agrárpiac

2019. szeptember 26. csütörtök • 17:18

Kína amerikai agrártermékek vásárlásával igyekszik előkészíteni a kereskedelmi tárgyalások októberi fordulóját

A sertéshúsvásárlás hátterében a politikai gesztuson túl az áll, hogy a kínai sertésállományt megtizedelte az afrikai sertéspestis.

Kínai cégek mezőgazdasági termékeket vásároltak az Egyesült Államoktól, Peking pedig egyeztetéseket folytat Washingtonnal a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások októberben esedékes, következő fordulójának előkészítésére - közölte a kínai kereskedelmi minisztérium.


fotó: pixabay

Kao Feng, a minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta: kínai vállalatok jelentős mennyiségű szóját és sertéshúst vásároltak az Egyesült Államoktól. A vámhatóságok korábbi döntése szerint a termékek mentesülnek az amerikai importcikkekre kivetett pótvámok alól.

A szóvivő hangsúlyozta: Kínában nagy a kereslet a jó minőségű mezőgazdasági termékek iránt, és a két ország előtt lehetőségek széles skálája áll az együttműködésre ezen a téren.

 A szója behozatalát tekintve Kína világelső, ám az év elején, a Washington által a kínai árucikkek egy részére kivetett büntetővámokra válaszul leállította az elsősorban takarmánynak használt szója behozatalát az Egyesült Államokból.

A lépés politikai jelentőséggel is bírt, ugyanis Donald Trump amerikai elnök komoly támogatottságot élvez az amerikai gazdák körében, akiknek súlyos veszteségeket okoztak a kieső rendelések.

A sertéshúsvásárlás hátterében a politikai gesztuson túl az áll, hogy a kínai sertésállományt megtizedelte az afrikai sertéspestis.

Így a világ legnagyobb sertéshúsfogyasztó országában, amely a globális kereslet kétharmadát biztosítja a sertéshús ára egy év alatt csaknem duplájára nőtt. Csütörtökön a kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy10 ezer tonna sertéshúst engednek a piacra a központi tartalékkészletből, hogy biztosítsák a kínálatot az október 1-jén kezdődő nemzeti ünnep miatt megemelkedő igény kielégítésére.

A kínai részvények csütörtökön gyengébben zártak annak hatására, hogy a kereskedelmi tárgyalások következő fordulójára vonatkozóan egyelőre nem születtek egyértelmű nyilatkozatok a két fél részéről.

A befektetőket ugyan kissé megnyugtatta, hogy Trump elnök szerdán kijelentette, az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás a vártnál hamarabb megszülethet. Előző nap viszont

az ENSZ Közgyűlésében elmondott beszédében Trump ismét bírálta Kína kereskedelempolitikáját, és közölte, nem fogadna el egy "rossz megállapodást".

A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta: Kína előrelépésre készül a kereskedelmi tárgyalások következő fordulóján, amelynek időpontját egyelőre egyik fél sem közölte, csupán annyi tudható, hogy október első felére tervezik. Kao Feng úgy fogalmazott: azt remélik, hogy a két fél képes lesz kompromisszumot kötni, és mindkét fél számára kedvező megoldást találni.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.