2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Agrárpiac

2016. november 08. kedd • 12:17

Kínával erősödnek az agrár-együttműködések

A közép-kelet-európai országokból Kínába érkező élelmiszerek mennyisége évről évre növekvő tendenciát mutat. Magyarország idén saját pavilonnal vesz részt a Kínai Nemzetközi Agrárkereskedelmi vásáron. A nyugat-kínai térségben jelenleg több magyar mezőgazdasági technológiai projekt is zajlik.

Magyarország olyan agrár-innovációban érdekelt, amely a fenntartható fejlődést és a környezetre káros anyagok csökkentését tűzi ki célul – jelentette ki Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára a kínai Kunmingban, Kína és Közép-Kelet-Európa agrárvezetőinek rendezett csúcstalálkozón.

Fotó: FM

A Jünnan tartomány székhelyén megrendezett fórumot és miniszteri értekezletet idén 11. alkalommal, a kínai kormány „Egy öv, egy út” mechanizmusának keretében rendezték meg.

A fórumon Kína mezőgazdasági minisztere kiemelte, hogy a közép-kelet-európai országokból Kínába érkező élelmiszerek mennyisége évről évre növekvő tendenciát mutat, a fogyasztók is egyre jobban ismerik régiónk országait és termékeit, bíznak azok minőségében.

A fórummal egy időben zajló Kínai Nemzetközi Agrárkereskedelmi vásáron Magyarország saját pavilonnal vesz részt. A kiállítók között - egyebek mellett - sertéshúst, magyar borokat és állati diagnosztikai berendezést forgalmazó vállalatok is megtalálhatók.

Fotó:FM

Kínai körútján Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár a 33 millió lakosú, tartományi jogú Csunking város vezetőivel találkozott. Az államtitkár és a város Tudományos és Technológiai Bizottságának vezetője együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az agrártechnológiai kooperáció előmozdításáról, majd a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. és a Csungkingi Tudományos és Technológiai Bizottság High-tech Inkubátorház megalapította a Magyar-Csungkingi Tudományos és Technológiai Transzferközpontot.

A 2010-ben alapított Csungkingi Magyar Főkonzulátus révén hazánk jelentős szerepet tölt be a nyugat-kínai térség, azon belül különösen Csungking külügyi kapcsolati rendszerében, jelenleg több magyar mezőgazdasági technológiai projekt zajlik a régióban.

Az FM államtitkára a sanghaji ProWine borászati kiállítás megnyitójának díszvendégeként Kína legnagyobb szakmai rendezvényén vett részt. A magyar borok és borászatok minden évben szép számban képviseltetik magukat ezen a vásáron és termékeik megjelennek a kínai szaküzletek polcain is. A magyar standon egyre keresettebbek a fehérborok, amelyekre eddig - a főként vörösborok dominálta piacon - kevésbé volt igény.

Gulyás Andrea ellátogatott a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben hamarosan megnyíló magyar pavilonba is, amely a Kínában forgalmazott élelmiszereket sorakoztatja majd fel és mutatja be. A pavilon méreténél és kialakításánál fogva alkalmas termékbemutatók, promóciós események és egyéb, kulturális, oktatási és turisztikai események befogadására és várja a magyar élelmiszereket forgalmazó vállalatok megkeresését.

agrotrend.hu / FM  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.