2023.03.22., szerda , Beáta, Izolda

Agrárpiac

2016. április 14. csütörtök • 13:00

Szingapúr az ASEAN-országok közül Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere

Szingapúr az ASEAN-országok (Dél-kelet Ázsiai Nemzetek Szövetsége) közül Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere; a kereskedelmi áruforgalom 2015-ben több mint 528 millió dollárt tett ki - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa.

Budai Gyula, aki hivatalos látogatáson tartózkodik a délkelet-ázsiai országban, részt vesz az április 12-15. között Szingapúrban megrendezett Food and Hotel Asia szakvásáron, valamint a ProWine Asia borkiállításon. Emellett megbeszéléseket folytat magas rangú helyi állami vezetőkkel, valamint a szingapúri üzleti élet képviselőivel.

A múlt évi kereskedelmi áruforgalom annak ellenére volt jelentős - mondta a miniszteri biztos -, hogy a magyar agrártermékekre tavaly mintegy fél éven keresztül beviteli tilalom volt érvényben a baromfiinfluenza miatt a délkelet-ázsiai országban. Utalt arra: a kereskedelmi forgalomból a magyar élelmiszerek tavaly mintegy 5 százalékot képviseltek, ami mintegy 50 százaléka az előző évinek.

Jelezte: ez tette indokolttá, hogy Magyarország önálló nemzeti standdal jelenjen meg a két rendezvényen. A bormustrán 24 magyar borászat vesz részt, légyegében minden magyar borvidék bemutatkozik. Az élelmiszeripari szakvásáron 8 magyar cég állít ki, a Pick Szeged önálló standon mutatja be áruit.

A magyar kiállítást kedden meglátogatta a szingapúri ipari és kereskedelmi miniszter. Budai Gyula itt kétoldalú megbeszélést folytatott S. Iswarannal. Este pedig a magyar borokat mutatták be a szingapúri importőröknek.

Foto:123RF

Szerdán került sor a legfontosabb tárgyalásra Szingapúrban a helyi növény- és állategészségügyi hivatalban, ahol a magyar élelmiszerek kivitelének bővítéséről folytatott megbeszélést Budai Gyula a szingapúri karantén hivatal vezetőjével. A miniszteri biztos elmondta: most 5 baromfi- és 7 sertéshúst előállító magyar cég rendelkezik szingapúri exportengedéllyel.

A magyar húsexporton belül meghatározó a vízi szárnyas és a pulykaexport, de jelentős a magyar sertéshús-kivitel, ezen belül is egyre népszerűbb a mangalica. Hozzátette: várhatóan további két céggel bővül hamarosan a szingapúri exportengedéllyel rendelkező magyar élelmiszeripari cégek száma. A két - egy baromfis és egy nyúlhúst szállító - cég akkreditációjáról, valamint a magyar marhahús szingapúri bevitelének engedélyezési eljárása felgyorsításáról is megállapodás született. Továbbá a magyar borászoknak is sikerült új piaci lehetőségeket teremteni.

Budai Gyula elmondta: sikerült tovább bővíteni a magyar élelmiszerek értékesítési lehetőségeit, ellensúlyozandó az orosz embargó hatását.

agrotrend.hu/MTI

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.