2022.06.27., hétfő , László

Agrárpiac

2018. december 04. kedd • 11:25

Közeleg a kereskedelmi háború vége?

Gyors eredményekre számítanak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kapcsán a Fehér Házban.

Gyors eredményekre számít az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon Larry Kudlow, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának elnöke, aki a Fox televízió üzleti csatornájának nyilatkozott erről hétfőn.


Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök - fotó: Mandliner

- A változásoknak "nagyon gyorsan" kell megtörténniük, és egy sor területen érzékelhetőek lesznek - fogalmazott a gazdasági főtanácsadó, hozzátéve, hogy az eredmények már a 90 naposra tervezett tárgyalások idején is megtapasztalhatóak lesznek.

A mezőgazdasági és energetikai termékekre kivetett vámtarifákat csökkentik, és könnyítik az amerikai tulajdonú, Kínában lévő vállalkozások helyzetét is.

A gazdasági főtanácsadó számít arra is, hogy előrehaladást érnek el a technológiai transzferek és a szellemi tulajdon ügyében. A Trump-kormányzat korábban erősen kifogásolta, hogy Kína eltulajdonítja a legfejlettebb amerikai technológiákat és szellemi tulajdont.

- Ezeknek a dolgoknak hamarosan be kell indulniuk, és azonnali változásokat kell tapasztalnunk majd a kínai oldalon is

 - mondta Kudlow.

Leszögezte ugyanakkor, hogy nem akar további részletekbe bocsátkozni. Hangsúlyozta viszont, hogy Washington a tárgyalások idején is élénk kereskedelmi kapcsolatot szeretne Pekinggel.

- Ha ígéretéhez híven Kína megnyitja a piacát és ezt gyorsan teszi, akkor növeljük exportunkat - fogalmazott Larry Kudlow.

Az Egyesült Államok és Kína a hétvégén jelentette be, hogy megállapodásra jutott a vámtarifák miatti kereskedelmi vita ügyében és a 90 napra tervezett tárgyalások időszakára felfüggesztik a vámtarifák bevezetését.

Larry Kudlow hétfő délután bejelentette, hogy az alsó szintű egyeztetések már meg is kezdődtek az amerikai és a kínai tárgyalópartnerek között.

Az Országos Gazdasági Tanács vezetője reagált arra a sajtóhírre is, miszerint Washington a tervezett vámtarifákról egyeztet majd a német autógyártók képviselőivel a kedden a Fehér Házban tartandó tárgyalásokon. Kudlow leszögezte: nem vámokról lesz szó, hanem arról, hogy Washington az Egyesült Államokban történő gyártásra szeretné ösztönözni a német autógyártókat.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.