2021.12.05., vasárnap , Vilma

Agrárpiac

2018. január 29. hétfő • 10:36

Lecsaptak a sajtpiaci lehetőségre az orosz termelők

Nemrégiben egy orosz cég ezer kecskét vásárolt Franciaországból, abban a reményben, hogy a franciaországi stílusú fehér kecskesajt legnagyobb termelője lesz Oroszországban.

Amióta szankcióháború dúl az EU és Oroszország között, az oroszok sok egyéb mellett nem juthatnak hozzá a kiváló sajtokhoz sem. A helyi termelők persze igyekeztek lecsapni a piacon keletkezett lehetőségre – írja a Syngenta Magyarország blogja.

fotó:Pixabay

Moszkva, vagy Szentpétervár nagyobb élelmiszer üzleteiben mindenféle sajt van a polcon: parmezán és a Tilsit, Camembert és Dorblu. Az egyetlen különbség a 2014 előtti időkhöz képest, hogy az említett sajtok többségét ma Oroszországban gyártják.

Amint a Russia Beyond portál írja, a baj csak az, hogy a lakosság mindmáig gyanakodva fogadja a náluk készült európai sajtfajtákat. A Romir közvélemény kutató cég felmérése szerint az oroszok 2 százaléka bírálja a hazai élelmiszertermékeket, bár ez a szám jobb a 2015-ös évhez képest, amikor 33 százalék volt.

A hivatalos statisztikák szerint a belföldi sajtgyártás a tavalyi év első 11 hónapjában 5,2 százalékkal nőtt a 2016-os év azonos időszakához képest, elérve a 424 ezer tonnát. Miközben a termelés nőtt, a minőség még mindig meglehetősen alacsony, mivel a piacot elárasztják hamisítványokkal

– mondta Vlagyimir Borjev, a Lipetszk régióban működő francia típusú sajtkészítő kisüzem tulajdonosa.

Ivan Rubanov, a moszkvai kormány mezőgazdasági bizottságának vezető elemzője egyetért ezzel az értékeléssel, mondván, hogy minőségi előrelépés csak a prémium szektort kiszolgáló kézműves sajttermelők kínálatában figyelhető meg. Az ilyen termékek azonban meglehetősen drágák: általában kilónként 2000 – 3000 rubelbe (5000 – 7500 forint) kerülnek.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.