2020.04.03., péntek , Buda,Richárd

Agrárpiac

2016. augusztus 15. hétfő • 14:22

Levegőhöz juthatnak az állattenyésztők

A takarmányárak növekedése az állati termékek felvásárlási árainak csökkenésével együtt súlyos veszteséget okozott az állattenyésztőknél. A világszinten jó terméshozamok ezt a trendet megfordíthatják, így a következő hónapokban már az állattenyésztők is fellélegezhetnek.

A mezőgazdasági termelői árak júniusban 1,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árai 3,5%-kal növekedtek, miközben az élő állatok és állati termékek ára 1,8%-kal csökkent. – A takarmányárak növekedése és a felvásárlási árak csökkenése egyidejűleg jelentős veszteséget okozott az elmúlt hónapokban az olyan klasszikus állattenyésztői ágazatoknak, mint a tejelő marha és sertéstenyésztés. Reményre ad okot, hogy a felvásárlási árak csökkenő trendje megfordulni látszik, miközben a júniusban még növekvő takarmányárak a továbbiakban mérséklődhetnek. Ez utóbbi oka, hogy a világszinten magas készletszintek mellett globálisan jó terméshozamokra lehet számítani, ami lejjebb nyomhatja a jelenlegi árszintet - mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

– A végső tartalékaikat felhasználó állattenyésztők így némi levegőhöz juthatnak a következő hónapokban, de az elmúlt időszakot kevésbé megsínylő baromfitenyésztők számára is újabb lendületet adhat. A mostanihoz hasonló áremelkedések kivédése érdekében azonban feltétlenül szükséges elgondolkodni a hatékonyságnövelésen, és ahol erre lehetőség van, azt minél hamarabb megvalósítani. Ehhez érdemes figyelni a szeptembertől nyíló új pályázati lehetőségeket, illetve az egyre kedvezőbb feltételek mellett elérhető banki hitelforrásokat is - tanácsolja a szakember.

agrotrend.hu / K&H

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.