Agrárpiac
Piac
Lökés a haltermelésnek
Prioritást élvez az akvakultúra a tengeri halászattal szemben az Európai Unióban, ez kedvezhet a hazai haltenyésztés fejlődésének is. Az áfacsökkentést nagyon várják az ágazatban.
Amennyiben a halhús is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá kerül, mintegy 15 százalékos ármérséklődés lesz a haltermékek piacán, a fogyasztásnövekedés pedig 10-15 százalékos lehet – mondta a Világgazdaságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. A már csökkentett áfával a piacon lévő sertés- és baromfitermelőkkel szemben versenyhátrányba kerültek a haltenyésztők, ezt szüntetné meg a jövő évi költségvetés tervezetében már szereplő halhúsáfa-csökkentés – mondta az elnök.
Az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon 6,5 kilogramm, ami a rendszerváltáskori 2,8 kilogrammhoz képest jelentős növekedés, viszont messze elmarad a 24 kilós uniós átlagtól, nem is beszélve a déli tengeri országokra jellemző 40-50 kilogrammtól. Ezekben az országokban alacsonyabbak is az egészségügyi kiadások – tette hozzá Németh István.
fotó:MTI
Kedvezhet a hazai haltenyésztés fejlődésének, hogy az Európai Unióban a tengeri halászattal szemben prioritást élvez az akvakultúra. Az unió a túlhalászás miatt kvótákat vezetett be a tengeri halászatra. Az így a piacról kieső halmennyiséget próbálják pótolni az édesvízi haltenyésztés akvakultúra-fejlesztésével, de emellett tengeri haltenyésztő helyeket is kialakítottak. Ez
felértékeli az édesvízi tenyésztés és halászat szerepét, az európai uniós pályázatok pedig további lökést adhatnak a magyar termelésnek.
A magyar haltenyésztést Európában is jegyzik: afrikai törpeharcsából például a kontinensen az első számú termelő Magyarország, míg pontytenyésztésben a harmadik. A termelés ugyanakkor 15–17 ezer tonna között stagnál, a külkereskedelemben pedig – a 2015-ös 3020 tonna export mellett 175 tonna importot felmutató pontyágazaton kívül – jelentős túlsúlyban van a behozatal.
fotó:MTI
Törvénymódosítás
A Magyar Közlönyben megjelent a halgazdálkodásról és a halak védelméről szóló törvény módosítása. Ezt az agrártárca azzal magyarázta, hogy enyhítettek az elmúlt években meghozott halgazdálkodási szabályok túlzott szigorán, de az első számú szempont továbbra is az ökológiai célok megvalósítása, második a turisztikai horgászat, és csak ezek után jön az ipari halászat.
agrotrend.hu / vg.hu