2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Agrárpiac

2015. november 16. hétfő • 09:34

Ma kezdődnek a földárverések

Az ország öt megyéjében és a fővárosban ma és holnap kezdetét veszi az éppen egy hónapja meghirdetett földárverés. A Földet a gazdáknak program keretében összesen több mint 350 ezer hektárnyi állami tulajdonú szántó, rét, legelő kerül kalapács alá – a próbaárveréseket az elmúlt napokban a legtöbb helyen már megtartották.

fotó: 123 RF

A liciten azok a magánszemélyek vehetnek részt, akik szerepelnek a hazai földművesek névjegyzékében, s lakóhelyük, üzemközpontjuk az adott településen vagy annak húsz kilométeres körzetében van.

A különféle hatóságok – az érdeklődő gazdákhoz hasonlóan – az elmúlt napokban folyamatosan készülhettek a ma kezdődő földárverésekre. Az éppen egy hónapja közzétett hirdetményekből is kitetszik, hogy a liciteket szervező kormányhivatalok mellett számos szereplője lesz a rendhagyónak mondható eseménynek. Fontos feladatot kapnak például a kormányhivatalok égisze alatt működő földhivatalok és a Nemzeti Földalap munkatársai csakúgy, mint a törvényességet ellenőrző közjegyzők és a jogi képviselők.

Több kormányhivatal közölte, már megtartották a próbaárverést. A fővárosi liciteket előkészítő Pest megyei kormányhivatal lapunkkal tudatta: a november 16-án reggel kezdődő regisztráció után a jogosultak között kiosztják a megfelelő tárcsákat – a vásárolni szándékozók ezek segítségével tehetik meg ajánlatukat. Vas megye kormányhivatala szintén úgy tájékoztatott, hogy kijelölték az árverésvezetőket, a regisztrációt végző munkatársakat, a pénztárosokat és az egyéb közreműködőket. Az árverések zökkenőmentes lebonyolítása érdekében forgatókönyvet állítottak össze. Ugyanitt elmondták azt is, hogy az árverés helyszínéül szolgáló épületet informatikai és más szempontokból is alkalmassá tették az eljárásra.

Az árverés első napján, november 16-án a főváros, Heves, Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye kijelölt állami földterületeit árusítják. A nógrádi licit 17-én, a Pest megyei pedig november 23-án kezdődik. Később, az év végéig az ország egész területén összesen több mint 350 ezer hektárnyi föld találhat új gazdára. A vevő csak olyan magánszemély lehet, akit korábban idehaza földművesként regisztráltak, és lakóhelye, illetve üzemközpontja a föld fekvése szerinti településen vagy annak húsz kilométeres körzetében található. A vevőjelölteknek előzetesen minderről be kell szerezniük a tanúsítványt, s igazolniuk kell azt is, hogy gazdaságuk területe a most megvásárolandó földdel együtt sem lesz nagyobb háromszáz hektárnál. A kormányrendelet szerint a dokumentumok másolatát a regisztráció alkalmával csatolni kell. A vásárláshoz a jogosultak hitelt is igénybe vehetnek. A kikiáltási ár – általában – a forgalmi érték tíz százalékkal növelt összege. Ennek tíz százalékát a földárverés előtt be kell fizetniük a jelentkezőknek.

Az ország egyes részei között nagyok az eltérések. Nógrádban a hektáronkénti átlagos kikiáltási ár 658 ezer, Szabolcsban 717 ezer, Vasban 1,5 millió, Győr-Moson-Sopron megyében 1,8 millió, Pest megyében 2,5 millió, a fővárosban pedig ötmillió forint. A kormányhivatalokban ugyanakkor felhívták a figyelmet: a szántók az átlagosnál sokkal többet érhetnek, a rét és a legelő földrészletek viszont olcsóbban vásárolhatók meg. Az árverés természetesen a jelentkezők nyilvántartásba vétele után következhet. A kikiáltási összeg elhangzása után az árverésen a regisztrált gazdák közölhetik ajánlataikat – az árverésvezető a legmagasabb tételt üti le az erre a célra rendszeresített fakalapáccsal.

A licit törvényes menetét közjegyző tanúsítja. A résztvevők több ügyvédet is fogadhatnak, a jogi képviselet kötelező. Az árverési jegyzőkönyv alapján a magyar államot képviselő Nemzeti Földalap és a vevő között szerződés készül, ezt nyújthatják be a tulajdonjog bejegyzése céljából a földhivatalhoz. Előtte – természetesen a dokumentum közzététele után – felmérik, van-e bárkinek is elővásárlási joga az adott területre. A jogosult ugyanis azonos vételáron megszerezheti az ingatlant. A földhivatal a benyújtott szerződés alapján az állam javára a vételi összegnek megfelelően húsz évre visszavásárlási jogot jegyez be, de feljegyzi az elidegenítési és a terhelési tilalmat is. A tulajdonjog a törvényes örökösökre természetesen idő közben is átszállhat.

Az árverés helyszínét mindenütt kijelölték. Úgy tudjuk, egyes helyeken szükség esetén egyidejűleg több bizottság előtt is zajlik majd a licitálás, ilyen Heves, Győr-Moson-Sopron megye, Nógrád, valamint a főváros. Az állami földek árverése nyilvános lesz, a történéseket bárki figyelemmel kísérheti. Az érdeklődők például Vas megyében külön teremben, kivetítőn is nyomon követhetik az eseményeket.

Kedden dönthet az Alkotmánybíróság

Az alkotmánybírák holnap már másodszor tárgyalnak arról a beadványról, amelyet 52 ellenzéki országgyűlési képviselő juttatott el nemrégiben a testülethez. Az MSZP, a Jobbik, a Lehet Más a Politika és más alakulatok egyes képviselői úgy vélekednek, hogy a Földet a gazdáknak program bizonyos szabályai ellentétesek az alaptörvénnyel. Szerintük például kormányhatározat helyett törvényt kellett volna alkotni. Elképzelhető, hogy a döntést napokon belül kihirdeti a testület.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.