2021.11.27., szombat , Virgil

Agrárpiac

2017. július 25. kedd • 09:43

Magyar dinnye versenyez a magyarral

Bőséges a kínálat, és éles a verseny, a kereskedelmi láncok a fogyasztók kegyeiért küzdenek.

A termelőknek mindössze 25-30 forint jut kilogrammonként, holott a többség éppen azért fejlesztett technológiát, hogy hamarabb léphessen be a piacra, de a korai dinnyénél ennyiből roppant nehéz kigazdálkodni a vetőmag, a fejlett palánta vagy éppen a fólia költségeit – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Ledó Ferenc szerint hiába alakult ki hamar túlkínálat idehaza, a főként Németországba irányuló export nem indult be július 15-20. előtt.

Bő egy hónap alatt, augusztus 25-ig 60-80 ezer tonnányi görögdinnyét ad el a külpiacokon hazánk, ez azonban Ledó szerint idén kevesebb is lehet, hiszen a hazai igények kielégítése élvez prioritást.

Úgy látja, korrekt lépés lett volna a Tescótól, ha legalább két lépésben szállítja le az árat 249 forintról 99-re. Az elnök szerint nehezen képzelhető el, hogy a fogyasztói árak a jelenlegi 85-90 forint alá menjenek, legalábbis az ellenkezik a szakma érdekeivel.

Két és fél héttel ezelőtt valóságos dinnyeháború tört ki, miután a Tesco 99 forintos kilogrammonkénti árral rúgta be a görögdinnyeszezon ajtaját, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pedig felszólította a hipermarketet, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó, etikátlan akciót. Bár a NAK hatósági és etikai eljárást kezdeményezett, a Tesco kitartott a kedvezmény mellett, azóta az áruházláncok többsége szintén 100 forint alá ment a dinnyeárakkal.

A FruitVeB szerint Magyarországon az idén 5000-5200 hektáron ültettek görögdinnyét a kertészek, a termőterület 8-10 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A felmérések szerint a várható termésmennyiség 200-210 ezer tonna, ami a tavalyi 230 ezer tonnánál mintegy 10 százalékkal kevesebb.

fotó:MTI

Bőséges a kínálat, és éles a verseny, a kereskedelmi láncok a fogyasztók kegyeiért küzdenek – állapította meg a lap érdeklődésére a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc szerint a görögdinnyeárak miatt felesleges a multinacionális vállalatokról ellenségképet rajzolni, hiszen nem arról van szó, hogy az olasz, görög vagy spanyol importtermék szorítja ki a piacról hazait, hanem a magyar dinnye versenyez a magyarral.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára ehhez annyit tett hozzá, hogy több tényező együttesen alakítja az árakat, a hazai szereplőkre a nemzetközi piaci trendek is hatással vannak, hiszen importőrként is, exportőrként is jelen vannak.

fotó:MTI

A magyar görögdinnye ugyanakkor idén a megszokottnál hamarabb érett meg, tömeges szedése már július első hetében megkezdődött, öt-tíz nappal korábban, mint tavaly.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.