2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Agrárpiac

2017. november 09. csütörtök • 08:48

Magyar technológia helyezhetné új alapokra a kubai csirkehústermelést

A kubai gazdaság modernizációja nagy lehetőség magyar vállalatoknak. A kubai igények és a világszínvonalat képviselő magyar kapacitások egymásra találhatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén is.

A kubai gazdaság modernizációja nagyon komoly lehetőséget nyújt a magyar vállalatok számára, hogy az egyre inkább kinyíló piacon megvessék a lábukat és aztán profitra tegyenek szert - mondta az MTI-nek telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki kétnapos látogatáson van Kubában.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kubai modernizációban való részvételt illetően Magyarország számára az is előnyt jelent, hogy - az Egyesült Államokkal ellentétben - az Európai Unió nem tart életben szankciókat Kubával szemben, sőt a legnagyobb befektetője és kereskedelmi partnere a közép-amerikai országnak. EU-tagként tehát

Magyarország előnyös helyzetben van, amikor a hazai vállalatok gazdasági érdekeit akarja előmozdítani,

ami a jelenlegi kubai tárgyalások tulajdonképpeni célja - jelezte.

A miniszter kifejtette: a magyar vállalatoknak

időben kell megjelenniük a kubai piacon, hogy a megnyíló és modernizálódó gazdaságban jelentős piaci részesedésekre tegyenek szert.

Öt olyan területet azonosítottak, ahol a kubai igények és a világszínvonalat képviselő magyar kapacitások, képességek egymásra találhatnak.

Ezek közül a legfontosabb a vízipar, tekintettel arra, hogy a kubai gazdasági teljesítményt nagyban meghatározza a turizmus alakulása, amellyel a mostani infrastruktúra egyelőre kevésbé tud lépés tartani. Ez elmondható a vízrendszerekről, az ivóvíz és szennyvíz-rendszerek építéséről és kezeléséről is. A magyar vízipari tudásnak, technológiának, infrastruktúra-fejlesztésnek nagyon komoly kereslete van Kubában - mondta Szijjártó Péter.

A gazdasági együttműködés másik beazonosított területe a mezőgazdaság, a kubai termelési technológiák ugyanis erőteljes fejlesztésre szorulnak.

Az élelmiszeripar is az együttműködés egyik területe lehet, mivel az élelem 70 százalékát importálják; tárgyalások zajlanak a csirkehústermelési ágazat teljes modernizációjáról magyar technológiával.

A negyedik terület az egészségipari kutatás-fejlesztés: Kuba erre eddig is nagy hangsúlyt fektetett, és keresi az európai együttműködési lehetőségeket.

A megújuló energiaforrások felhasználásában ugyancsak jelentős a kereslet Kubában a magyar vállalatok technológiája iránt.

Ezeken a területen hét együttműködési megállapodást írnak alá kubai és magyar vállalatok azon az üzleti fórumon, amelyen ennek az öt ágazatnak a magyar vállalatai vesznek részt. Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a finanszírozás kulcskérdés, és ebből a szempontból előnyt jelent Magyarország számára, hogy három évvel ezelőtt újra belépett a Nemzetközi Beruházási Bankba, amelynek Kuba is tagja, és amelynek Magyarország a harmadik legnagyobb részvényese.

Szijjártó Péter látogatása alkalmával aláírják a módosított gazdasági együttműködési megállapodást, amely szabályozza az együttműködést a felsorolt területeken.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.