2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Agrárpiac

2018. február 28. szerda • 14:33

Már gőzerővel megy a brit hangolás a Brexitre

Feloldották az exporttilalmat, valószínűleg jövő hónaptól indulhat a bárányhúsexport Nagy Britanniából Szaúd-Arábiába.

Becslések szerint az elkövetkező 5 évben 25 millió font értékű kereskedelem fog lezajlani a DEFRA (Környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium) az AHDB (Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testület), FSA (a brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség), az UKECP (a Daera és az és a húsipar között a biztonságos élőállat- és húsexport engedélyezésre létrejött partneri együttműködés), a Daera (az északír agrár, környezetvédelmi és vidékfejlesztési hatóság) és APHA (az állat- és növény-egészségügyi ügynökség) által lefolytatott egyeztetések alapján - olvasható a Farmers Weekly oldalán.

A szilárd és jól érvényesülő szabályozást már a tilalom feloldása előtt meg kell alkotni - állítja az AHDB, hogy a hatályba lépő előírások biztosítsák majd a húsok biztonságos és humánus módon történő előállítását. Az export megindíthatóságához már csak az engedélyezést kell befejezni és teljesíteni.

- Ez nagyon jó hír azon szigetországi juh- és a bárányhús tenyésztő és feldolgozóipari szereplők számára, akik komolyan érdeklődnek az új, Európai Unión kívüli piacok felé nyitás iránt – mondta az AHDB nemzetközi piacokért felelős igazgatója, Phil Hadley. - Ezt a bejelentést minden érintett bevonásával végzett munkafolyamat előzte meg és újabb tanúsítványa a brit bárányhús jó megítélésének és magas minőségének - tette hozzá.

fotó:Pixabay

A walesi feldolgozók már régóta szeretnék a walesi bárány számára a szaúdi piacot kiemeltté tenni, így a bejelentés különösen kedvező számukra. Az elmúlt évben a Hybu Cig Cymru (HCC) walesi ágazati irányítású szervezet (feladata a walesi vöröshúsban rejlő lehetőségek kibontakoztatása, továbbá a hús promóciója) és a feldolgozók képviselői a walesi kormány kereskedelmi küldöttségeként látogattak Szaúd-Arábiába. 

- Ez a piac hatalmas lehetőséget jelenthet számunkra. A Brexit előképével a látószögünkben minden eddiginél fontosabb, hogy feltárjuk az EU-n kívüli piacokat - jelentette ki Rhys Llywelyn, a HCC piac fejlesztésért felelős vezetője.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.