2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Agrárpiac

2018. július 23. hétfő • 09:05

Már tárgyalnak a szőlősgazdák és a felvásárlók

Az idei korai szüretkezdet előtt időben kell tájékoztatni a szőlőtermesztőket és a felvásárlókat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa piacszabályozási intézkedéseiről, amelyeket a szervezet főtitkára, Brazsil Dávid foglalt össze.

A rendelkezésekkel 28 év vadkapitalizmusában kívánt rendet vágni a HNT, mert a 22 hazai borvidéken nagyon különböző a felvásárlók és a termesztők közötti kapcsolat. A tavalyi intézkedés nyomán megindult az egyeztetés a felek között. Az idén finomítottak a rendszeren és a hét régió helyett 22 borvidékre dolgozzák ki a fő fajták irányadó középárát..

A szőlősgazdák szerint is hamarabb megkezdődik az idei szüret - fotó: pixabay.com

A tavalyi adatokból összeállított adatbázis jó alapot adott ehhez, és rendkívüli készletfelmérés is indult. Az intézkedés tervezetét, mint minden piacszabályozási intézkedést, a Bizottság hagyja jóvá - írja a magyarmezogazdasag.hu.

Alapvető szabály, hogy a felvásárlók nettó árat kell hirdessenek, ez már nagy előrelépésnek tekinthető. Az árprognózisnál a hektáronkénti jövedelmet is számításba veszik, ugyanis az utóbbi években uniós támogatásból telepítettünk olyan fajtákat, amelyek olcsó tömegbort adnak, ezekért értelemszerűen nem fizetnek annyit, mint a prémium borok alapanyagáért. A végső cél az, hogy a borpiaci szegmensekben tapasztalható árkülönbségeket a termelőkig le lehessen vezetni,hangsúlyozta Brazsil Dávid.

Háromféleképpen lehet szőlőt értékesíteni:

  • a termelő maga is meghirdetheti a termését a fajta és a mennyiség meghatározásával.

  • A felvásárlók árat hirdethetnek fajtára és minőségre tekintettel, az üzletkötést a HNT mintaszerződése segíti.

  • A felek egy vagy több évre is köthetnek szerződést, amiben eltérhetnek az alapértelmezésként hazánkban érvényes 30 napos fizetési határidőtől.

A borászatoknak az utóbbi három évben feldolgozott szőlőmennyiség 60 százalékát kell szerződés alapján fölvásárolni, ebben az esetben minden paraméter a két fél alkujától függ. Ha nem így járnak el, a meghirdetett árnál olcsóbban nem vásárolhatnak. Ha nem hirdettek árat és nem kötöttek szerződést, akkor a HNT által meghirdetett középár az érvényes a vásárlásukra.

A szerződést a szőlő beszállításáig kell megkötni, ami azt jelenti, hogy a vásárlóhoz megérkezett a szőlő származási bizonyítványa is, emelte ki a főtitkár. Ez a rendelkezés kizár egy lehetséges vitapontot.

Brazsil Dávid elmondta azt is, hogy az egy főre eső éves borfogyasztás 33 literről 24 literre esett vissza Magyarországon, ezért nagy jelentősége lenne a közösségi marketingnek a borfogyasztás élénkítésében.

Más mezőgazdasági ágazatokhoz hasonlóan a borászat is jórészt félkész termékeket értékesít külföldön, és hosszú időbe telik, míg sikerül magasabb hozzáadott értékű bort eladnunk nagyobb mennyiségben.

agrotrend.hu / magyarmezogazdasag.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.