2022.05.25., szerda , Orbán

Agrárpiac

2017. december 18. hétfő • 19:49

Más országba ment több bárány, mint korábban

A KSH adatai szerint Magyarország élőbárány-exportjának mennyisége 1 százalékkal csökkent, míg értéke forintban kifejezve 1 százalékkal nőtt 2017 első kilenc hónapjában a 2016. január-szeptemberihez képest.

A kivitelből 88 százalékkal részesedő Olaszországba 3 százalékkal kevesebb bárány került, míg Ausztriába 20 százalékkal több bárányt szállítottunk. A harmadik legnagyobb exportpiacunk Franciaország volt a megfigyelt időszakban, ahová több mint 40 százalékkal emelkedett a kivitel, ugyanakkor a korábbi nagyobb célpiacunk, Románia felé 78 százalékkal csökkent a kiszállítás - írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

A juh- és bárányhús exportjának mennyisége 15 százalékkal, az értéke pedig csaknem 22 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A magyar exportőrök legnagyobb mennyiségben Romániába és Ausztriába értékesítettek juh- és bárányhúst. A Romániába szállított mennyiség 1 százalékkal nőtt, míg Ausztriába csaknem a harmadára esett a kivitel.

fotó:123rf

Az élőbárány-import mennyisége csaknem 1 százalékkal emelkedett 2017 első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A legtöbb élő bárány Romániából származott, az ott vásárolt élő bárányok mennyisége csaknem 12 százalékkal esett a vizsgált összehasonlításban.

Magyarországon a könnyű bárány ára nem változott számottevően az 1–48. héten az előző év azonos időszakának átlagárához képest, míg a nehéz bárány ára 6 százalékkal nőtt. Az élénkülő kereslet hatására november elején megkezdődött a bárány árának erősödése, és ez a tendencia tovább folytatódhat decemberben is.

A vágóbárány termelői ára Magyarországon

A könnyű bárány heti termelői ára Magyarországon és az EU-ban (2016–2017)

A nehéz bárány heti termelői ára az EU-ban (2016–2017)

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.