2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Agrárpiac

2017. április 19. szerda • 09:44

Mától nyomon követhetőbb lesz az ökológiai termékek mozgása

Ma lép hatályba az ökológiai termékekre vonatkozó elektromos tanúsítási rendszer. A várakozások szerint kevesebb lesz az adminisztrációs teher, valamint átfogóbb statisztikai adatokkal fog szolgálni az ökológiai termékek behozataláról.

Szerdán lép hatályba az ökológiai termékek behozatalát, a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új uniós elektromos tanúsítási rendszer - közölte az Európai Bizottság. A bizottsági tájékoztatás szerint az új elektronikus tanúsítási rendszer segítségével könnyebb lesz a termékek nyomon követhetősége és a kereskedelmükre vonatkozó megbízható adatok gyűjtése, emellett

hozzájárul az élelmiszer-biztonságra vonatkozó rendelkezések megerősítéséhez

és a csalás lehetőségeinek csökkentéséhez.

Egy ökológiai termékek két uniós ország közötti szállítása esetén, továbbá egy harmadik országból az unióba való behozatalakor az áru igazolását vagy az importőr, vagy a származási ország ellenőrző hatósága tölti ki, majd ez utóbbi hitelesíti. Az igazolást a beléptető uniós ország illetékes hatósága az áru érkezésekor ellenjegyzi. Az igazolásnak tartalmaznia kell a termelő, az importőr és az igazolást kiállító hatóság adatait, továbbá egyértelműen meg kell jelölnie a származási és célországot, a szállítási eszközöket, valamint a termék minden lehetséges adatát.

A bizottsági szóvivő tájékoztatása szerint a kereskedők, vagy árusok semmilyen formában nem érintettek az elektronikus ellenőrzési tanúsítvány folyamatában.

A hét minden napján, 24 órán keresztül elérhető úgynevezett kereskedelem-ellenőrzési és szakértői rendszer (TRACES) a várakozások szerint mérsékelni fogja a gazdasági szereplőkre és a hatóságokra háruló adminisztratív terheket, valamint sokkal átfogóbb statisztikai adatokkal fog szolgálni az ökológiai termékek behozataláról.

Az Európai Bizottság az új rendszerre való átállásra

hat hónap átmeneti időszakot engedélyez

ez idő alatt mind a papíralapú, mind az elektronikus tanúsítvány használható lesz.

Október 19-től azonban már minden importált ökológiai termék az élelmiszeripari termék unión belüli mozgásának nyomon követésére szolgáló e-tanúsítási rendszer hatálya alá fog tartozni - közölte a bizottság.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.