2020.09.28., hétfő , Vencel

Agrárpiac

2017. július 07. péntek • 09:44

Megalázó és etikátlan dinnyeakció - a gazdálkodók megélhetését veszélyezteti a Tesco

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felháborítónak tartja a Tesco akcióját, amivel a náluk néhány napja még 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. között 99 forintért árulja. A NAK felszólítja a Tesco-t, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját.

A Tesco tavalyi botrányos dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulja a dinnyét, ezzel veszélyeztetve a gazdálkodók megélhetését. A NAK a Tesco ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartása, diszkriminatív árképzése, erőfölényével való visszaélése miatt hatósági vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A Kamara egyben azt is vizsgálja, hogy a TESCO ezen piaci magatartása mennyiben ellentétes a Kamara Üzleti Etikai Szabályzatában foglaltakkal - tájékoztatott közleményében az agrárkamara.

A NAK határozottan kiáll a termelők mellett akkor is, ha azok – akár a bérfejlesztésükért tüntető Tesco-dolgozókkal közösen – újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni.

A Kamara még a dinnyeszezon előtt Dunaharasztiban egyeztető fórumot szervezett azért, hogy mind az áruházláncok, mind a termelők megismerjék a bel- és külpiaci keresleti és kínálati környezetet. A termelők képviselői már ott jelezték, hogy pozitívan várják a szezont, és határozottan kifejezték azt, hogy a legtöbb üzletlánc tavaly is korrekten értékesítette a magyar dinnyét, kivéve a Tesco-t. Tavaly nyáron dinnyetermelők a Tesco radikális árleverő akciója miatt teherautóval vonultak a multicég budaörsi központi üzlete elé és tiltakozásul dinnyéket dobáltak oda.

A 2017-es szezont megelőző egyeztetésen elhangzott:

az irreálisan alacsony fogyasztói ár a szezon elején elfogadhatatlan a termelők számára, hiszen jóval magasabb a dinnye bekerülési költsége. A fogyasztói árakat látva ezt minden áruházlánc tiszteletben tartja, kivéve a Tesco-t.

Közép és hosszú távon akkor alakulhat jól a piac a fogyasztók, termelők és a forgalmazók számára, ha folyamatosan jó minőségű és elegendő mennyiségű dinnye kerül a boltokba, a piacokra; és a termelés javítására hatalmas összegeket beruházó gazdáknak hosszú távon meg is térül a ráfordításuk. Könnyen belátható: ha a vásárlók túl alacsony áron kapják a dinnyét, akkor annak a minősége is rosszabb. Ezzel az irreális árral a forgalmazó nem csak a vásárlókat csapja be, hanem tönkreteszi a hazai termelőket, azt kockáztatja, hogy jövőre nem lesz elég hazai dinnye a boltokban.

A NAK a tavalyi hasonló akció után értetlenül látja és indokolatlannak tartja a Tesco-ban a héten megjelent magyar görögdinnye esetében alkalmazott árképzési gyakorlatot.

A Tesco a hét elején még 249 Ft/kg-ért kínált görögdinnyét, majd a július 6-9. közti időszakra 99 Ft/kg-ért „promóciózza” a dinnyét. A közel 60 százalékos árleszállítás ellen a dinnyetermelők jogosan tiltakoznak, hiszen a piacon nincs túltermelés – sőt, inkább keresleti piac alakult ki –, amely ezt az árat indokolná. Ez a gyakorlat nemcsak tönkreteszi az idei dinnyeszezont, hanem a jövő évi termelés feltételeit és a még minőségibb dinnyetermesztésre irányuló fejlesztéseket is rontja.

frissítés:
A Tesco közleményét IDE kattintva olvashatják.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.