2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpiac

2015. október 25. vasárnap • 10:06

Meghosszabbították a vámokat az amerikai biodízelre

Az Európai Unió további öt évre meghosszabbította az Egyesült Államokból érkező biodízelre kiszabott kiegészítő vámot.

Ahogy az EU hivatalos lapjaiban megjelent rendeletből látható, a különböző gyártók áruira ún. kiegyenlítő vámot vetnek ki, melynek nagysága 211,20 euró/t és 237,00 euró/t között mozog. Ehhez jön még a dömpingellenes vám, melynek felső határa 198,00 euró/t. Ez az eljárás az USA szubvenciók okozta piaci károk kiegyenlítésére szolgál. Az eredeti intézkedéseket 2008-ban vezették be először.

A lépést üdvözölte az Európai Biodízel Tanács (EBB). „Amikor az USA egy évtizeddel ezelőtt adókedvezményeket vezetett be a biodízelre, ez a rendszer kulcsszerepet játszott az Egyesült Államokban a bioüzemanyag gyártás kiépítésében, és a gyártóknak jelentős előnyöket biztosított”, hangsúlyozta az EBB főtitkára Raffaelo Garofalo. Az európai biodízel ipar éber és óvatos marad, hogy garantálni tudja vállalatai számára a tisztességes versenyből származó profitot.

Csalódottnak mutatkozott ugyanakkor az USA biodízel termelőinek tanácsa (NBB). Az EU olyan politikát követ, ami az európai termelőknek előnyt, és az európai piacon fölényt biztosít. Át kell gondolni, hogy ezt a protekcionista eljárás ellen milyen módon érdemes küzdeni. 

agrotrend.hu / raiffeisen.com

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.