2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Agrárpiac

2016. szeptember 20. kedd • 10:27

Mélyrepülésben a búzaárak

A termelők tehetetlenül szemlélik a búzaárak tovább tartó mélyrepülését. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kukorica ára is várhatóan hasonló utat jár majd be, elmondhatjuk, nem jó most eladónak lenni. Békés megye két legnagyobb vetésterületű növényénél hiába a jó hozam, ha a terményt alacsony áron veszik meg tőlük.

A legtöbb helyen búzából sok lett a termés, mégis sokk érte a gazdákat. Jó hozamokat produkáltak Európa és a világ más részein is gabonából, és a világpiaci árakat ez határozza meg. Olyan országok is önellátóak vagy majdnem önellátóak lettek, melyek eddig behozatalból fedezték búzaszükségletüket.

– A gazdák minden tőlük telhetőt megtettek, megtermelték az ország kenyerét, és ehhez jelentősen hozzájárultak a Békés megyeiek is – hangsúlyozta dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. – Több mint 95 ezer hektáron vetettek búzát Békésben, ugyanakkor akadtak táblák – főként Gyomaendrőd és Dévaványa környékén –, ahonnan a magas vízállás miatt nem sikerült betakarítani a termést. Az alacsony árak azért is kellemetlenül érintik a gazdákat, mert a búza 60 százaléka takarmányminőség volt, ennek pedig alacsonyabb az ára kenyérgabonáénál.

Adamcsik László, a NAK megyei mezőgazdaságitermék-értékesítési osztályelnöke, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta, a legjobb minőségű étkezési búzáért sem adják meg a felvásárlók a 40 ezer forintot, tonnánként 37-38 ezer forintot fizetnek.  A takarmánybúzáért 34 ezer, az őszi árpáért és a tritikáléért 29-30 ezer forintot adnak. Gyenge a kereslet, és igazi fellendülés csak akkor várható, ha azokban az országokban, melyek eddig csak vásároltak, de immáron termelnek is, elfogy a készlet. – Magyarországon ötmillió tonna búza termett, ennek fele a hazai szükséglet. Eddig a felesleget exportáltuk, és volt is iránta megfelelő kereslet, most ez hiányzik – ecsetelte Adamcsik László.

Hozzátette, jó lenne nagyobb állatlétszám, mert ez is igényelné a több terményt. A nemesítők nagyon jól dolgoznak, magas hozamokat produkálnak a növények még a nem igazán kedvező időjárási körülmények között is. A vetőmagot, a műtrágyát a növényvédő szert ugyanakkor meg kell fizetni, és ezeknek az ára nem lett kevesebb. Sőt, egy jó termés után sokkal nagyobb tápanyag-utánpótlás szükséges.

Ha olcsóbb a malmi búza ára, mindig felvetődik, jelentkezik-e ez a kenyér árában. Farkasinszki György, a Vésztői Sütő Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, jelenleg pár forinttal valóban olcsóbb a liszt kilója, de az energiaárak és a bérköltségek – a minimálbér évenkénti növelése miatt – nem hogy csökkentek volna, hanem emelkedtek.

– Négy éve nem emeltük a kenyér átadási árát, az iparág jövedelmezősége le is csökkent átlagosan 1,5-2 százalékra – hangsúlyozta Farkasinszki György. – Számos pékség bezárt a megyében is, többeknél rezeg a léc. Én azt mondom, minőséget kell nyújtani, olyan kenyeret, amiben benne van minden, aminek benne kell lennie, nem morzsolódik, három-négy nap múlva is kenyér. A minőségi pékipari termékeket megveszik az emberek, ha megfelelően szolgálják ki őket. Régen stratégiai ár volt a kenyéré és a tejé, de ma már annyira lecsökkent a kenyérfogyasztás, hogy egy kisebb áremelés sem terhelné meg a családi kasszát. A jelenlegi statisztikák szerint hazákban az egy főre jutó napi kenyérfogyasztás tíz deka, tehát három családtaggal számolva nagyjából három nap alatt fogy el egy kilós vekni. Ha ezért esetleg tíz forinttal többet kellene fizetni, az sem lenne tragikus. Emellett a pékségeknek is fejleszteniük kellene az üzemeikben, valamint a szállítójárművekre is ráférne a frissítés. Ha újat lízingelünk, magas a költség, ha használt járművet veszünk, többet fogyaszt, és sűrűbben hordhatjuk szerelőhöz. Szóval, nagyon fontos, hogy miként alakul a liszt ára, de pár forintos mozgásnál a pékségek többsége nem kapkod, mert ez akár visszafelé is elsülhet pár hónap múlva.

Kozsuch Kornél, a Békés megyei aratási koordinációs bizottság elnöke kiemelte, a napraforgó-betakarítással jól haladtak a gazdák megyénkben, a termés erős közepes, három tonna körül alakul hektáronként. Az átvételi ár igen alacsony, 90 ezer forintnál nemigen fizetnek többet a felvásárlók tonnánként. A kukoricának még magas a víztartalma, így csak csipegetik a termelők. Azért sem kapkodnak, mert az ára alig haladja meg tonnánként a 32 ezer forintot jelenleg. Ha pedig magas víztartalommal aratják, a szárítási költségeket is fizetni kell.

agrotrend.hu / beol.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.