2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Agrárpiac

2018. április 20. péntek • 11:24

Messze még az aratás, de elégedettek lehetnek idén a gabonaárak alakulásával a hazai termelők

Idén kifizetődő lehet a szántóföldi növénytermesztés a hazai területeken. Ha az aratásig folytatódik az áremelkedés a világpiacon, a mögöttünk álló szűk esztendők után ismét jelentős haszonnal zárhatják a szezont a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák.

Bár a betakarításig még hónapoknak kell eltelnie, a világpiaci trendek bizakodásra adnak okot a szántóföldi növénytermesztés szempontjából. Nagyobb hasznot várhatnak ősszel a búzatáblákon - írja a Magyar Idők.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a külföldi elemzők kisebb búzaterméssel számolnak világszerte. A Nemzetközi Gabonatanács és a francia Tallage piacelemző vállalat előrejelzése is egyetért abban, hogy az Európai Unióban és Oroszországban is visszaeshet a termelés. A korai becslések alapján az Európai Unióban durumbúzával együtt 148-151 millió tonna lehet az idei búzatermés.

fotó:MTI

Magyarországon hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor a Tallage szakértői a termőterület zsugorodása és a hozam gyengülése miatt egyelőre 4,9 millió tonna búza betakarítását valószínűsítik, ami négy százalékkal marad el az előző évi szinttől.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 965 ezer hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag, a terület mindössze egy százalékán pusztult ki a növényzet.

Az állományok 60 százaléka volt jó és 29 százaléka közepes állapotban április elején, szemben az egy évvel korábbi 47 és 36 százalékkal.

Az AKI adatai szerint

a tonnánkénti átlagárak 49-50 ezer forint körül mozogtak az étkezési búza esetében április első hetében, ez 10 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának szintjét.

A búzához hasonlóan a kukorica átlagára is egyre inkább megközelíti a termelők által ideá­lisnak tartott ötvenezer forintos szintet.

Az április eleji jelentések szerint

a takarmánykukorica 47-48 ezer forintos tonnánkénti átlagáron cserélt gazdát.

Ez az előző évinél 16 százalékkal magasabb ár. Azt, hogy a drágulás folytatódhat-e, egyelőre nem lehet megmondani.

 

Az árak alakulására minden bizonnyal nagy hatással lesznek az idei terméskilátások, a vetés ugyanakkor még csak nemrég indult el az Európai Unióban, így hazánkban is.

Bár a gazdák korábban rendre a repce és kukorica eladásából számíthattak nagyobb haszonra, az elmúlt hónapokban egyre olcsóbban cserélnek gazdát a szállítmányok.

A repcemag termelői ára itthon átlagosan 109 ezer forint volt április első hetében, ami hat százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A napraforgó ára két százalékkal esett, tonnánként 101 ezer forint körül mozgott április elején.

Az AKI piaci jelentése ITT megtekinthető.

agrotrend.hu / AKI, magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.