2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Agrárpiac

2017. május 17. szerda • 13:02

Mit oszt az ég? Ettől függ a teljesítmény?

Időjárásfüggő marad a teljesítmény a mezőgazdaságban. A sikeres tavalyi év bázisán nehéz további növekményt elérni.

A múlt év rekordterméseket hozott, idén viszont már most biztos, hogy kalászos gabonákban, kukoricában és repcében sem tudjuk felülmúlni a magas bázist adó tavalyi termést – mondta a Világgazdaságnak Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Az érdekképviselet adatai szerint április végén a szokásoshoz képest 150 milliméter csapadék hiányzott a földekből, amit az elmúlt időszak esőzései csak harmadrészben pótoltak, ugyanakkor segítik a kukorica és a napraforgó kelését.

Komoly károkat okozott a szokatlan hideg a mezőgazdaságban. A zöldségeknél a fagy miatt 20 százalékos terméskiesésre számítanak, a hideg miatt a fűtetlen fóliákban később indult a termelés, de a gyümölcsösöket is károsította a szokatlanul hideg tél. Regionálisan nagyobb károk is keletkeztek.

Az elmúlt évihez képest lényegesen jobb ára van a sertésnek és a tejnek, ugyanakkor csökkent a sertés- és a kocaállomány is. Horváth szerint az utóbbi abból következik, hogy sok termelőnek lejártak az előző uniós ciklus fejlesztési támogatásainál kikötött állománylétszám-tartási kötelezettségei. Így pedig a jobb árak sem hoznak teljesítménynövekedést.

A baromfiágazatban sem lehet érdemi növekedésre számítani, mivel a madárinfluenza miatti víziszárnyas-kiesést szerinte nem lehet pótolni. A juhtenyésztőknél sem indult jól az év, az olasz vevőknek a szokásosnál 10-12 százalékkal kevesebb magyar bárány kellett a húsvéti szezonban, ráadásul átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb áron vásároltak. A tejtermelőknél is kérdéses, meddig maradnak a megemelkedett árak, mindenesetre a korábban veszteséges tehéntartók többlettermeléssel reagáltak.

fotó:Pixabay

Optimistábban látja a helyzetet Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője. Szerinte tény, hogy a sikeres tavalyi év bázisán nehéz további növekményt elérni, de az év eleji aszálynak már nincs nyoma. Ha a továbbiakban

kedvező lesz az időjárás, akár még a tavalyi terméseredményeket is el tudjuk érni a szántóföldi kultúrákban

– mondta. A vetésszerkezet ugyanis alig-alig változott, a repce is szép képet mutat, és bár „sokat alszik még kint a termés”, Fórián bizakodó a kibocsátást illetően.

A szakértő szerint a sertés- és tejáremelkedés is optimizmusra ad okot, ráadásul a tavalyi bázis az állati szektoroknál igen alacsony volt. Ezek alapján a Takarék Agrár Központ elemzője arra számít, hogy az állattenyésztők – a baromfitermelés madárinfluenza miatti átmeneti visszaesése ellenére is – idén a mezőgazdaság kibocsátásának emelkedéséből jobban kiveszik a részüket, mint a növénytermesztők.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.