2023.06.01., csütörtök , Tünde

Agrárpiac

2016. december 26. hétfő • 09:32

Nem a búza mennyiségén múlik – a versenyelőnyt a szállítási árak rontják

Ausztrália hivatalos mezőgazdasági elemző intézete, az ABARES, megerősítette a korábbi becslését, hogy rekord búzatermés lesz ebben a szezonban.

A 32,6 millió tonnás várható termés 35 százalékkal haladja meg a tavalyit, ugyanakkor a Nemzetközi Gabona Tanács (International Grains Council) becslése 28,3 millió tonna volt a 2016/2017-es szezonra. Októberben viszont egy másik elemző cég, a NAB még 27,6 és 29 millió tonna közé tette a várható búzatermést.

Az ABARES arra alapozta előrejelzését, hogy tavasszal kedvezőek voltak a feltételek a legtöbb növénytermesztő régióban. A búza mellett 10,6 millió tonnával rekordot ért el az árpa is, a repcéből pedig 3,6 millió tonnára számítanak.

Kérdéses azonban, hogy végül mennyit is takarítanak be, hiszen nagy volt a fagykár Nyugat-Ausztráliában, és amíg a betakarítás be nem fejeződött, korai lenne végleges számokról beszélni – állapítja meg az ABC ausztrál hírportál. A farmerek és a mezőgazdászok figyelmeztetnek, hogy a szigorú fagy a termés minőségét is befolyásolja, így lehetséges, hogy bizonyos tételeket le kell minősíteni az értékesítés előtt. Arról nem is beszélve, hogy Victoria tartományban, a kiterjedt szeptemberi árvíz átáztatta a talajt és több hétig késleltette a betakarítást.

Az sem éppen jó hír, hogy a rekord alacsonyra esett szállítási árak erodálták Ausztrália versenyelőnyét, amit eddig ki is használt a viszonylag közeli délkelet-ázsiai piacokon, ahol azóta megjelent Kanada, az Egyesült Államok, és Oroszország a Fekete-tenger mellékén termett búzával.

A fentiek alapján az ausztrál gabonatermesztők szövetségének elnöke, Andrew Weidemann úgy vélekedett, hogy a jövő év elején a farmerek vissza fogják tartani a búzát, hiszen a mostani árak olyan alacsonyak, hogy nyilvánvalóan nem fedezik a termelési költségeket.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.