Agrárpiac

Piac

Nem érezzük az összes áfacsökkentést

Csak részben érezhető az áfacsökkentés hatása a hústermékek fogyasztói árának alakulásában – mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője.

A sertéshús esetében 2016 januárjában először majdnem teljes mértékben megjelent a fogyasztóknál az áfacsökkentés hatása, később azonban

a felvásárlási árak emelkedése miatt mérséklődött az árcsökkenés

– mondta az InfoRádiónak a KSH főosztályvezetője.

Mináry Borbála kifejtette: az áfacsökkentés révén sertéscomb kilója kétszáz forinttal lett olcsóbb, de ezt követően a legfrissebb adatok szerint az ára visszaemelkedett a korábbi szintre, annak hatására, hogy a felvásárlási árak dinamikusan emelkedtek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy most sertéshúst szinte ugyanannyiért vehetjük meg, mint az áfacsökkentés előtt.

A KSH osztályvezetője azt mondta: a baromfihúsnál közvetlenül az áfacsökkentés után sem jelent meg teljes mértékben az árcsökkentő hatás,

de a körülbelül 75 százalékos mérséklést nem követte áremelkedés.

Példaként említette a csirkemellfilét, amelynek kilóját tavaly decemberben 1500 forintért lehetett megvenni, az év elején aztán kétszáz forintos csökkenést mértek, és nem figyelhető meg drágulás.

A sertéshús áfáját a kormány 2016 januárjában, a baromfihúsét pedig egy évvel később csökkentette 27-ről 5 százalékra.

agrotrend.hu / inforadio.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés