Agrárpiac
Piac
Nincs ára a hazai piacon a birkának
Megkezdték a felvásárlók a húsvéti ünnepekre szánt bárányok átvételét. A hazai juhászok elégedetlenek a jelenlegi alacsonynak mondható felvásárlási árakkal, ennek következtében lassan „elkopnak” a juhászatok Tolna megyében.
Kevés bárány- és birkahúst eszik a magyar, évente átlagosan csak 20 dekát fogyasztunk fejenként. Ez is az oka annak, hogy nincs ára a hazai piacon a birkának, még húsvét elõtt sem, állítják a szakemberek. A magyar bárányok több mint 90 százalékát Olaszországban adják el.
Fotó:Pixabay
Tóth Béla bátaszéki juhász a teol.hu-nak elmondta, idén körülbelül 150 báránya van, de ezek mérete zömében kisebb, mint amit egyes felvásárlók átvennének. Ennek részben az idõjárás az oka, mely megzavarta a birkák üzekedését, mondta az állattartó. A 20 kiló alatti bárányt kevésbé keresik az idén.
Az értékesítési gondok mellé még a kéknyelv nevû betegség is párosult, ami pluszkiadást jelentett a Tolna megyei gazdáknak. Állatonként egy-egy vérvizsgálat 7000 forintba került, és ezt a teljes állomány 30 százalékánál kellett elvégeztetni, ami több százezer forint kiadás az állattartónak. Az oltási költség pedig ezer forint birkánként.
Tolna megyében korábban – úgy húsz éve – több ezer juhászat volt, mára a negyedére csökkent a számuk, ennek oka a kiszámíthatatlan a piac, évek óta nem emelkednek a felvásárlási árak, így a juhász is kevesebbet költ az állományára, vagyis inkább csökkenti azt, mint fejleszti. Közben kiöregszenek az állattartók, a fiatalok meg nem akarják ezt a munkát folytatni.
Keller Ferenc bajai felvásárló is megerõsítette, kevesebb a bárány az idén, mint máskor szokott, de errõl nem csak az idõjárás tehet. Szerinte a juhászok, éppen a kevés bevétel miatt, nem cserélik le idõben az anyajuhokat, így azok kiöregednek. Az is gond, hogy nem foglalkoznak az állattartók eleget azzal, hogy a szaporulat jó minõségû legyen, a merinó és fehér bárányokat keresik a feldolgozók, a fekete bárányok nem kellenek, mert nem tudják befesteni a fekete gyapjút. Idén a várt 1000-1200 forint/kilós ár helyett csak 900-950 forint/kilós árat kínálnak a felvásárlók.
Csak a magyar piacon kevés a bárány, az unióban a román, a spanyol és a görög kínálat van túlsúlyban. Hazánkban három vágóhíd van, ahol birkát is dolgoznak fel. A budapesti húsboltokban keresett termék a birka és a bárány, igaz, a fõvárosban viszonylag sok török és arab család is él. Az olaszok vásárolnak bárányból a legtöbbet, õk sülteket, saslikot készítenek belõle. A hazai boltokban egyelõre nincs bárányhús, közvetlenül az ünnepek elõtti napokra ígérik az üzletvezetõk, hogy lesz.
agrotrend.hu / teol.hu