2020.10.21., szerda , Orsolya

Agrárpiac

2016. október 11. kedd • 07:28

Nincs elég a mezőgépészekből

Technológiai téren folyamatosak a fejlesztések, és ezeknek a modern mezőgazdasági gépeknek az ára akár a 100 millió forintot is elérheti. Az ilyen nagy értékű járművek és gépek kezeléséhez viszont komolyan képzett szakemberekre, mezőgépészekre lenne szükség, de ez esetben egy igen fontos hiányszakmáról beszélünk.

A munkaerőt tekintve a gazdálkodók csaknem négyötöde csupán gyakorlati tapasztalatára támaszkodik, felsőfokú végzettséggel három, középfokú szakirányú végzettséggel hét százalékuk rendelkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Szintén a KSH statisztikáiból derül ki, hogy míg a mezőgazdaságban dolgozók aránya a teljes foglalkoztatottak számához képest huszonöt évvel ezelőtt még tizennégy százalék volt, manapság az öt százalékot sem éri el.

Az elmúlt tíz évben csaknem nyolcszázmilliárd forint értékű gépberuházás zajlott a magyar mezőgazdaságban az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara statisztikai alapján az idei év első felében a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke csaknem 55 milliárd forintot tett ki. Tavaly a szakmai képzésben tanuló 84 ezer diákból mintegy 4400 kezdte meg tanulmányait valamilyen mezőgazdasági szakiskolában, viszont a diákok töredéke, mindössze negyede tett sikeres szakmai vizsgát. Az összes mezőgépész végzettségű szakember, azaz csaknem 43 ezer fő közül csupán négyezer dolgozik az agráriumban.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke elmondta: a szakmunkás, a technikus és az egyetemi szintű képzésre jelentkezők száma egyrészt nagyon alacsony, másrészt sok esetben hiányzik a diákokból az a szakmai érdeklődés, belülről fakadó kíváncsiság, ami segítene elsajátítani a szakmát, benne maradni és lépést tartani a technikai, technológiai fejlődés ütemével.

A szakember szerint arra kell törekedni, hogy a mezőgazdasági gépészeti szakma újra a vonzó oldalát mutassa meg a fiataloknak. A diákok ismerhessék fel a benne rejlő lehetőségeket, és azt, hogy tanulmányaik befejezésével hosszú távú megélhetést garantáló végzettséget kapnak a kezükbe.

A MEGFOSZ elnöke hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgépész szakmát, és ha nem sikerül ezt orvosolni, akkor a gazdálkodásban rendszeres termeléskiesés következhet be. Szerinte hiába állnak ott a modern gépek, ha nincs képzett szakember, aki szakszerűen kezelje, vagy ha működnek is a gépek, de nincs mezőgépész, aki karbantartsa azokat. Harsányi úgy véli, az eredmény ugyanaz: a gazdálkodás kényszerszünetre lesz ítélve.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.