2023.02.01., szerda , Ignác

Agrárpiac

2016. június 17. péntek • 09:19

Nincs katasztrófa, de a kalászosok napsütést remélnek

Májusban még örültek a gazdák az esőnek, június elején már kevésbé, ma pedig már elég az égi áldásból – mondják a növénytermesztésben dolgozók. Katasztrófa még nincs, de már kellene a nyári idő. Ha sok a csapadék, gyengül a minőség és pusztíthatnak a gombák.

– Az egyes kalászos gabonákat eltérően érinti a probléma. A búzánál egyelőre nincs komoly gond, telítődnek a szemek, ám az árpánál már lehetnek problémák a sok eső miatt – vélekedett Hollósi Dávid. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője elmondta: mindez meghatározhatja az egyes termelők eredményességét, ám az árakra nem kizárólag a hazai időjárás hat. Az árakat a világpiac, és esetleg az országos átlagminőség határozza meg. A partnereink visszajelzései szerint ez egyelőre még jónak mondható – tette hozzá.

Az agrárszakember szerint ugyanakkor súlyos gond lehet akkor, ha a búza érése során tovább folytatódik a csapadékos időjárás. Ebben az esetben ugyanis nagymértékű beltartalmi minőségcsökkenés érheti a kalászost, illetve a gombabetegségek is elszaporodhatnak.

Hasonlóan látja a helyzetet Vancsura József is. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta: országosan még nincs katasztrófa, de ha továbbra is maradna a csapadékos időjárás, az felülírná a korábbi optimista várakozásokat. A legkorábban aratott kalászos gabona, az árpa esetében ráadásul már csak napok vannak hátra a betakarítás megkezdéséig. Ezt a növényt ugyanis már június 20. körül elkezdik aratni, egyelőre azonban nincs jele annak, hogy a hátralévő néhány napban megváltozna az időjárás, és száraz, napsütéses idő jönne. Bő két hét van azonban a nemzetgazdaságilag jóval jelentősebb búza aratásának kezdetéig. A gazdák a hátralévő időre napsütéses, száraz és meleg időt remélnek, amely segítené a termés érését.

Rekordra idén ugyan nem lehet számítani, de az idei termésre nem lehet panasz – legalábbis a mennyiség alapján. 2014-ben azonban valóban rekordtermés született, igaz, akkor főként az agrárium kibocsátásának negyedét adó őszi növények, a kukorica, a napraforgó, valamint a korai repce esetében lett eddig soha nem látott eredmény. Tavaly már a kalászosoknál több mint félmillió tonnával kevesebb termés lett a vártnál, ez termelési értéket tekintve nagyjából 45 milliárd forint mínusznak felelt meg akkor. Ezek közül még a búza teljesített legjobban, amelynek váratlanul jó termése lett, országosan 5 millió tonna. Egyes becslések szerint ez a jónak mondható eredmény az idén is meglesz, még ha a 2014-es kiemelkedő 5,2 millió tonna nem is terem meg.

Kirívóan alacsonyak az árak

A termés minősége azért is érdekes, mert a takarmánybúza és a malmi búza ára között még ma is különbség van. Míg a takarmánybúza 40 ezer forintba kerül tonnánként, a malmi minőség 43-45 ezer forint. A mai árak mellett jobban megéri az olcsóbb, de bővebben termő takarmány- és kekszbúzafajtákat termelni, mint a magasabb fehérjetartalommal rendelkező típusokat. Az alacsony árak azonban minden termelőt sújtanak, hiszen 50 ezer forint körül lenne a szerény nyereséget jelentő szint. Ettől az árpa ára még jobban elmarad, tonnánként csak 36 ezer forintba kerül.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.