Agrárpiac
Piac
Nő a világ baromfihús-termelése
Komoly lehetőségek előtt áll a világ baromfitermelése – állapítja meg az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetségének éves jelentése.
fotó: 123rf
A világ hústermelés-növekedésének a felét a baromfihúsok adják majd a következő tíz évben. Az állati eredetű termékek előállítását évekig nehezítették az ingadozó takarmányköltségek, amelyek csökkentették a termelők hasznát. Az árak stabilizálódása ugyanakkor mára hozzájárult ahhoz, hogy a gazdálkodók javítsák profitabilitásukat és gyorsabban reagáljanak a változtatási követelményekre.
További pozitív előjel, hogy a baromfihúsok számos előnyt élveznek más húsféleségekkel szemben. Ilyen többek között a megfizethető ár, a vallási eredetű fogyasztási korlátozások hiánya vagy a magas tápérték. Ennek köszönhetően a világ teljes hústermelés-növekedésének több mint felét a baromfihús adja majd a következő évtizedben, főként a fejlődő országokban.
Így a baromfihús-termelés globálisan mintegy 26 millió tonnával bővülhet 2024-ig.
agrotrend.hu/mbtt