2022.12.06., kedd , Miklós

Agrárpiac

2016. augusztus 26. péntek • 06:54

„Nógrád etalon lehet az összes megye számára”

Mintaprojekt indult a bujáki termelői közösség és a CBA üzletlánc együttműködésében. A Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) által koordinált és szervezett, először Nógrád megyében elindult helyi termelői közösségek program első projektjének keretében a bujáki terményeket a CBA ürömi üzlete veszi át.

A közösség hozzávetőleg 1 tonna zöldséget és gyümölcsöt szállít hetente az üzletbe. Az üzletlánc eszközöket, piacot és korrekt átvételi árakat biztosít a termelőknek. Fodor Attila, az üzletlánc kommunikációs igazgatója jelezte: az együttműködést példaértékűnek tartják, és a jövőben tovább szeretnék fejleszteni, elérni azt, hogy a modellt minél több település vegye át. Megjegyezte: a vevők fontos szerepet játszanak a segítő programban, hiszen vásárlásaikkal "szavazhatnak" a magyar termékekre.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke a programot bemutatva elmondta, egy évvel ezelőtt kezdődött a szervezés Nógrádban annak érdekében, hogy pártpolitikától függetlenül közösségeket teremtsen, elősegítse a kis- és családi vállalkozások szakmai fejlődését, hozzájáruljon a fiatalok megtartásához vidéken és a közmunkában résztvevőket szakmailag magasabb szintre emelje. Az eddigi munkát ismertetve közölte: Nógrádban több mint 15 kistermelői közösség alakult, ami 70 százalékos szervezettséget jelent a megyében, és több száz ember csatlakozott a közösségekhez.

A jelentkező családoknak, kistermelőknek a CÖF-CÖKA a szakmai csoportján keresztül a pályázáshoz nyújt segítséget, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Coop Hungary-vel és a CBA-val megkötött szerződés pedig megteremti a lehetőséget a piachoz. Csizmadia László úgy vélte, hogy Nógrád etalon lehet az összes megye számára.

Borbély Gábor, a 2200 lakosú Buják polgármestere az előzményeket felidézve elmondta, hogy 2015-ben a CÖF segítségével 25 taggal jött létre a termelői közösség, amelynek fontos része az önkormányzat és közmunkaprogram. A közmunkában megtermelt növényeket korábban a helyi közétkeztetésben használták fel, azonban maradt felesleg. Most beszállítójává váltak a CBA-nak, ami plusz forrást jelent, a bevételt a programban újrahasznosítják, de bérfejlesztésre is van mód. A közmunka-programban 70 ember dolgozik, az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.