2019.11.20., szerda , Jolán

Agrárpiac

2016. augusztus 24. szerda • 11:35

Nógrádi és szabolcsi földek voltak a liciteken a legnépszerűbbek

A földértékesítési programnak köszönhetően közel 30 ezer magyar földműves szerezhet tulajdont. A jó adottságokkal bíró, 3 hektár alatti területekre akár 10-15 vételi ajánlat is érkezett, így árverseny alakulhatott ki az érdeklődők között. A Nemzeti Földalapba tartozó földkészlet 90 százaléka továbbra is az állam tulajdonában maradt. Arról, hogy a mintegy 30 ezer vásárló közt mekkora a kis- és közepes családi gazdaságok aránya, egyelőre nincsenek pontos adatok.

Megyei bontásban változó volt az értékesítési arány. Vas megyében például kiugróan alacsony volt az érdeklődés, ott csupán az elérhető parcellák alig harminc százaléka talált gazdára az árveréseken. Ezzel szemben Nógrád, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minden elérhető földterületet megvásároltak a helyben gazdálkodó földművesek.

Fotó: 123RF

Sikeresen zárult a Földet a gazdáknak! program, a meghirdetett három hektár feletti területek mintegy 71 százaléka kelt el – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Magyar Időket. A tárca ismertette, hogy a 253 ezer hektárból három ütemben összesen 180 ezer hektárra licitáltak eredményesen a földvásárlási programban részt vevő gazdálkodók.

Az árverések során összesen 4725-en licitáltak eredményesen, míg a három hektár alatti területekből több mint 20 ezren vásároltak be. A földértékesítési programnak köszönhetően összesen közel 30 ezer magyar földműves szerezhet tulajdont. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a Nemzeti Földalapba tartozó földkészlet 90 százaléka továbbra is az állam tulajdonában maradt - hívta fel a figyelmet a tárca.

Az FM szerint a kisebb területek is nagyon népszerűek voltak a gazdák körében. A három hektár alatti földeket vételi ajánlat útján szerezhették meg a termelők. Egészen augusztus 22-ig lehetett ajánlatokat tenni ezekre a területekre, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) közel 40 ezer 3 hektár alatti földet hirdetett meg. Az érdeklődés magas szintjét jelzi, hogy az elmúlt hónapokban több tízezer vételi ajánlatot kapott az NFA.

Jelenleg mintegy 25 ezer ajánlat feldolgozása, illetve az adásvételi szerződések megkötése van folyamatban. Egy-egy jó adottságokkal bíró, 3 hektár alatti területre akár 10-15 vételi ajánlat is érkezett, így ebben a kategóriában is érdemi árverseny alakulhatott ki az érdeklődők között.

Fotó: MTI

Mivel a kormány kifejezett elvárása volt a programmal szemben, hogy legalább 10 százalékkal a piaci árak felett hirdessék meg a földeket, így mind a 3 hektár feletti, mind a 3 hektár alatti területek esetében magas vételárak alakultak ki. A kiugróan magas értékesítési árak jellemzően nem egy-egy megyéhez, hanem egy-egy jobb adottságú földterülethez kapcsolódtak. Bár minden megyében előfordult kiemelkedően magas vételár a kikiáltási árhoz képest, a legtöbb ingatlan Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kelt el a kikiáltási árnál jóval drágábban. Míg a 3 hektár feletti – árverésen értékesített − földeknél átlagosan 1,4 millió forintért kelt egy hektár, a 3 hektár alatti területek esetében az országos hektáronkénti átlagár 1,1-1,2 millió forint körül alakult.

Az árveréseken átlagosan 38,1 hektárt vett meg egy-egy érdeklődő, ami azt is jelzi, hogy a földek többsége – a program céljához igazodva – a kisebb gazdálkodókhoz került. Arról azonban, hogy a mintegy 30 ezer vásárló közt mekkora a kis- és közepes családi gazdaságok aránya, egyelőre nincsenek pontos adatok. Ennek oka, hogy az elővásárlási jogok miatt számos családi gazdálkodó még megelőzheti az árverés nyertesét.

Az FM szerint a licitálók többsége – az eddigi tapasztalatok szerint közel 80 százalékuk – igényelt hitelt a vásárláshoz, a számok azonban ebben az esetben sem egészen pontosak, hiszen a nyertes licitáló az árverést követően is dönthet arról, hogy kedvezményes hitelt vesz igénybe a vásárláshoz, másrészt az elővásárlásra jogosultak is vehetnek fel kölcsönt földvásárláshoz.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.