FÓKUSZBAN

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

Agrárpiac

2017. július 16., vasárnap • 14:02

Olcsóbb lehet a paradicsom, a paprika tavalyi áron kapható

Olcsóbban juthatnak az idén paradicsomhoz a hazai vásárlók, a tölteni való paprika pedig a tavalyi áron kerülhet a kosarakba. A kínálatra nem lehet panasz, paradicsomból a tavalyinál több, mintegy 120 ezer tonna teremhet az idén. A fürtös termék mellett a kisebb méretű, koktélparadicsomból is egyre több kerül magyar termelőktől a boltokba.

Nagyobb termésre számítanak az idén az étkezési paradicsom termesztésével foglalkozó gazdálkodók. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruit­veb elnöke szerint a hajtatott zöldségből az idén 120 ezer tonna körüli mennyiség kerülhet a piacokra. A növekedés elsősorban a technológiai fejlődésnek köszönhető, a terület ugyanis nem változott az elmúlt évekhez képest. A gazdálkodók mintegy 400 hektáron hajtatnak paradicsomot hazánkban. – A régi fóliasátrak helyett egyre többen építenek modern üvegházakat, ahol bővebb terméssel számolhatnak a termelők – mondta el a Magyar Idők kérdésére a szakember.

A kínálat a fajtákat tekintve is egyre színesebb. Míg évekkel ezelőtt még többnyire bogyós paradicsommal foglalkoztak a termelők, azóta a többség átállt a fürtös növény termesztésére; mára a teljes hazai mennyiség 60-70 százalékát ez a típus teszi ki. Az utóbbi években jelent meg a magyar gazdaságokban a kisebb méretű koktél-, illetve cherryparadicsom, ami egyre népszerűbb. Ledó Ferenc szerint míg az elmúlt években 5-10 százalékos volt a részarányuk a termesztésben, az idén ez az arány már inkább 15-18 százalék közeli.

Egyre több friss magyar gyümölcs jelenik meg a piacok kínálatában

Paprikából az idén 170-180 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők, paprikahajtatással 1500-1600 hektáron foglalkoznak a gazdák. A legnagyobb területen az úgynevezett tölteni való (tv-) paprikát termesztik. Ezt követi a hegyes erős és a kápiapaprika. A hegyes erős paprika túlnyomó része belföldön fogy el. A tv-paprikából jelentős az export is, éves szinten mintegy 20 ezer tonna kerül a külpia­cokra, míg kápiából 5-6 ezer tonnát vásárolnak meg a külföldi partnerek.

A hazai boltokban egész évben kapható magyar paprika, a kínálat azonban nyáron a legnagyobb. – Decembertől márciusig az összes fogyasztás 20-30 százalékát teszi ki a magyar áru, márciustól aztán fokozatosan bővül a kínálat, a magyar paprika aránya májusra eléri a hetven százalékot a boltokban. Ezt követően egészen november végéig szinte kizárólag hazai áruval találkozhatnak a vásárlók – hívta fel a figyelmet Ledó Ferenc. Ezalól néhány fajta kivételt képez, ilyen például a kaliforniai paprika.

A szakember szerint a termelői és a fogyasztói árak is hozzávetőlegesen a tavalyi szinten mozognak, már ami a tölteni való paprikát illeti. Paradicsomhoz ellenben olcsóbban juthatnak a vásárlók az idén, mint tavaly. – Április végéig drágábban tudták eladni a gazdák a termést, ezt követően azonban jött egy hullámvölgy, ami főként a hideg fóliás termés megjelenésének tudható be. A gyorsan bővülő kínálat levitte az árakat, így az elmúlt hétig 10-15 százalékkal olcsóbb volt a paradicsom, mint egy évvel ezelőtt – jegyezte meg a Fruitveb elnöke. A paradicsom várhatóan ennél már nem lesz olcsóbb, a következő napokban a tavalyi szintre kerülhet a termék ára.

A legfrissebb, július végi adatok szerint a paradicsom fogyasztói átlagára a fővárosi nagyobb piacokon 440-550 forint, míg vidéken 270-400 forint között mozgott. Paprikát Budapesten 300-500 forintért vásárolhattak a piacra látogatók, míg vidéken 250-400 forintért.

Többet kérnek a gyümölcsért

Egyre több friss magyar gyümölcs jelenik meg a piacok kínálatában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszere szerint a budapesti fogyasztói piacokon egyes gyümölcsöket a tavalyinál jóval drágábban kínálnak az árusok. Július első napjaiban a piacokon 980 forint és 1100 forint körüli áron kelt el a cseresznye, egy évvel korábban az árak 550 és 650 forint között voltak. Még javában tart a málnaszezon is, az apró bogyós gyümölcsért azonban borsos árat kérnek a piacokon. Míg tavaly 1300 forint volt egy kiló málna a budapesti vásárcsarnokokban, az idén van olyan piac, ahol a 2000 forintot is megközelíti a kilónkénti ár. A piros ribiszke is drágábban kerülhet idén a kosarakba, a tavalyi 500-600 forint után ebben az évben kilónként 700-880 forintot kérnek érte az árusok. Megjelent a választékban a hazai nektarin is, a vizsgált héten 400-500 forintért lehetett kapni egy kilót a gyümölcsből. A kajszibarack is kedvelt portéka a hazai piacokon, az árak a tavalyi szinthez képest átlagosan száz forinttal emelkedtek, így 500-600 forintért kapható a gyümölcs.

Fotók: pixabay.com

agrotrend.hu / magyaridok.hu