2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Agrárpiac

2018. augusztus 08. szerda • 16:50

Óriási igény van a szőlős- és gyümölcsöskertek megújulására

688 támogatási kérelem érkezett be, amelyből 198 projektet fognak támogatni a program során.

Mintegy 140 hektárnyi, korábban elhanyagolt szőlős- és gyümölcsöskert újulhatott meg országszerte az elmúlt három évben. A fejlesztéshez 2018-tól önálló programon keresztül nyerhetnek támogatást az önkormányzatok. Az első pályázaton háromszoros volt a túljelentkezés - írja a Magyar Idők.


Az elhagyatott zártkertek megújítását célzó program során országszerte több mint 140 hektárnyi területet rendeztek - fotó: 123rf

A lap az Agrárminisztériumtól értesült: a zártkertek hasznosításával kapcsolatos problémák megoldására 2015-től a Tanyafejlesztési program segítségével nyerhettek forrást az érintettek.

Az eltelt három év alatt mintegy 69 település 90 pályázata nyert támogatást.

A mintaprogramok több mint 770 millió forintból valósulhattak meg.

Becslések szerint hazánkban 200 ezer hektárnyi területen 1,15 millió, jelentős részben elhanyagolt állapotú zártkerti ingatlan található. ­

Jellemzően néhány száz négyzetméteres hobbitelkekről van szó. Ezeket a földeket a legtöbbször szőlőként vagy gyümölcsösként tartják nyilván a földhivatalokban, ám a valóságban már nagyon keveset művelnek a tulajdonosaik - tudta meg a lap.

A városok közelségében kialakított, korábban hobbikertként funkcio­náló területek jó része az utóbbi évtizedekben elveszítette a funkcióját.

A nagyvárosok vonzáskörzetében lévő telkeket jórészt beépítették a tulajdonosok, míg az ország más részein csak a gaz nő a kertek jelentős részében. A tárca szerint fontos lenne megőrizni ezeken a helyeken található értékeket és termelési potenciált.

- A kis parcellás művelésű dombvidéki szőlőhegyek és az alföldi gyümölcsöskertek a magyar táj karakteres elemei, ezért értékeinek megőrzése, megóvásuk kiemelt feladat

- nyilatkozta Nagy István agrárminiszter.

A zártkerti utak járhatóvá tétele, a víz- és áramvételi lehetőségek biztosítása, valamint a vadvédelmi kerítések létesítése is váratott magára.

Nagy István jelezte: ezt a problémát felismerve a kabinet egy önálló program létrehozásáról döntött, amelynek elsődleges célja, hogy megteremtse azt a háttér-infrastruktúrát, amely a már gondozásba vett területek megközelítését segíti elő, és amely lehetőséget teremt az elhanyagolt területek mezőgazdasági hasznosítására.

- A program nem a lakóövezet kialakításához szükséges infrastruktúra-fejlesztést kívánja támogatni

- nyilatkozta az agrárminiszter.

A pályázatra a megadott határidőig 688 támogatási kérelem érkezett be, ebben az önkormányzatok több mint 6,5 milliárd forint támogatási összeget jelöltek meg. A tárca végül 198 projektet nyilvánított nyertesnek.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.