2022.08.17., szerda , Jácint

Agrárpiac

2015. október 26. hétfő • 15:25

Országgyűlés: Fazekas szerint a magyar mezőgazdaság történelmi fordulóponthoz érkezett

Az állami földek eladásától hangos ma a Parlament: az MSZP szerint a jövő kiárusítása zajlik, a földművelésügyi miniszter szerint viszont egy közel évszázados kisgazda elképzelést vált valóra.


fotó: mti

Fazekas Sándor az állami tulajdonban levő termőföldek magántulajdonba adásáról szóló parlamenti vitanapon azt mondta, a nemzeti ügyek kormánya a földeladással egy közel évszázados kisgazda elképzelést vált valóra.

Hozzátette: az állami földek 20 százalékát bízzák a gazdákra, ezzel megerősítik a családi gazdaságok, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét. Mint mondta, a földművesek érdekeit tartják szem előtt, mert tulajdonosként nem kell bérleti díjat fizetniük.

A miniszter szerint a céljuk kisbirtokok megerősítése a nagybirtokokkal szemben, illetve az, hogy megvédjék magyar termőföldet a külföldi terjeszkedés veszélyétől.

Az Országgyűlésben ma tartják az állami termőföldek értékesítéséről szóló vitanapot, amelyet a teljes szocialista- és LMP-frakció, valamint számos jobbikos képviselő kezdeményezett. Az MSZP-s Harangozó Gábor István már felszólalt az ügyben: szerinte az állami földek eladása a jövő kiárusítása.

agrotrend.hu / mti

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.